Plasticvanger van 100 meter houdt Antwerpse haven proper

Een kunstwerk op basis van opgevist afval. ©BELGAIMAGE

Vanaf het najaar zal een experimentele plasticvanger meehelpen om afval uit de Antwerpse haven te verwijderen.

Dat meldt Gazet van Antwerpen. Momenteel zet de haven al een boot - de Condor - en zogeheten haventornado's - ploegen die speciale ruimacties doen - in om allerhande afval uit het water te halen. 

Als het experiment met de plasticvanger goed uitdraait, kunnen op andere plaatsen gelijkaardige projecten opgestart worden

Jaarlijks wordt er zo'n 100 ton uit de dokken opgevist, waaronder helmen, houten balken, wikkelfolie, flesjes, plastic korrels enzovoort. Vanaf november steekt een plasticvanger een handje toe. Die krijgt een plek in het Doeldok waar door de wind heel wat afval samentroept.

Ponton

De plasticvanger is voorzien van een ponton van 3 op 10 meter en krijgt een arm van 100 meter die tot anderhalve meter onder water hangt. Het afval wordt naar een opvangmond aan het ponton gedreven. Een kraanwagen kan de opvangbakken met een capaciteit van 8 kubieke meter eenvoudig uit de plasticvanger tillen. De bedoeling is dat dat een keer per kwartaal gebeurt.

Het systeem werd ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Allseas Engineering. Het Havenbedrijf betaalde 160.000 euro voor de opdracht. Als het experiment goed uitdraait, kunnen op andere plaatsen gelijkaardige projecten opgestart worden. 

Elders rijpen plannen om op de Schelde een tiental plasticvangers te installeren. De Vlaamse Waterweg lanceerde daarvoor vorig jaar al een oproep bij bedrijven. Onder andere DEME deed een voorstel om via vangnetten en een onbemand vaartuig plastic op te vissen onder de brug van Temse.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud