PMV lijft waterzuiveringsbedrijf Aquafin in

Aquafin is in Vlaanderen verantwoordelijk voor de zuivering van afvalwater. ©Dries Luyten

De Vlaamse regering brengt de rioolwaterzuiveraar Aquafin onder in de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV.

De Vlaamse Milieuholding (VMH), een investeringsvehikel van de Vlaamse overheid, wordt opgedoekt. Die bundelde 30 jaar de milieuparticipaties van de Vlaamse overheid, maar veel schiet daar niet meer van over. De VMH fungeerde louter nog als koepel boven het Vlaamse rioolwaterzuiveringsbedrijf Aquafin naast een paar minieme participaties in startende bedrijven.

De Vlaamse regering besliste daar vrijdag op de ministerraad een einde aan te maken. Zoals eerder in het regeerakkoord was afgesproken, wordt de VMH via een fusie ondergebracht in de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV.

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) spreekt van een vereenvoudiging van de structuren van de Vlaamse overheid. De operatie zal in mei worden afgerond waarbij nog 80 miljoen euro middelen van de VMH overgedragen wordt aan PMV.

Katoen Natie

Nadat Vlaanderen in 2015 zijn minderheidsparticipatie in de afvalverwerker Indaver verkocht heeft aan Katoen Natie bleef de Vlaamse Milieuholding met een nagenoeg lege portefeuille achter.

Nadat Vlaanderen in 2015 zijn minderheidsparticipatie in de afvalverwerker Indaver verkocht heeft aan Katoen Natie bleef de Vlaamse Milieuholding met een nagenoeg lege portefeuille achter. De holding hield alleen nog de aandelen van Aquafin in handen, naast een paar kleinere participaties in start-ups actief rond waterzuivering. De rol van Vlaamse investeerder in milieubedrijven wordt nu volledig overgenomen door PMV.

De Vlaamse Milieuholding telt 55 werknemers terwijl Aquafin ruim 1.100 mensen in dienst heeft. Aquafin is in Vlaanderen verantwoordelijk voor de uitbating van 6.500 kilometer aan rioleringen en de ruim 300 waterzuiveringsstations. Volgens de laatst beschikbare jaarrekening bedroeg de omzet in 2018 508 miljoen euro. Het waterzuiveringsbedrijf haalde daaruit een bedrijfswinst van 89 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud