'Potentieel catastrofale orkaan' keldert olieproductie in Golf van Mexico

Orkaan Michael komt aan land in Florida. ©AFP

De olie- en gasbedrijven in de Golf hebben hun productie fors teruggeschroefd en hun personeel geëvacueerd.

De orkaan Michael, die woensdag rond 18 uur in Florida aan land ging, heeft een grote impact op de offshore energieproductie in de Golf van Mexico. Amerikaanse producenten als Anadarko, BHP Billiton, BP en Chevron verminderden woensdag de productie van olie met 40 procent en die van gas met 28 procent. Ook dinsdag werd minder olie en gas geproduceerd omdat de bedrijven een deel van het personeel van de boorplatformen evacueerden.

De impact op de Amerikaanse olieprijs bleef beperkt. Die daalde woensdag licht, onder meer omdat de productie in de Golf van Mexico aan belang inboet in vergelijking met die van de Amerikaanse schalievelden op het vasteland.

Levensgevaarlijke stormvloed

Michael is intussen een orkaan van categorie 4 geworden, de op één na hoogste categorie. Hij kan 'potentieel catastrofaal' zijn, zegt het National Hurricane Center. Het Amerikaanse orkaancentrum waarschuwt voor een levensgevaarlijke stormvloed met golven tot 5 meter hoog en voor windsnelheden tot 230 kilometer per uur. 

Rick Scott, de gouverneur van Florida, had het over 'de meest vernietigende orkaan in een eeuw'. Hij riep zijn inwoners op dekking te zoeken. Eerder kondigde de Amerikaanse president Donald Trump de noodtoestand af.

Enorme schade

De rampenbestrijdingsdienst voorziet grote schade in het gebied, waar naast de hoofdstad Tallahassee, die 190.000 inwoners telt, vooral kleinere plaatsen liggen.

Uit een studie van het VN-kantoor UNISDR bleek woensdag nog dat grote natuurrampen de voorbije twintig jaar verantwoordelijk waren voor dubbel zoveel schade als in de twintig jaar voordien. Het gaat om 2.908 miljard dollar (2.528 miljard euro) schade in de periode 1998-2017 tegenover 1.313 miljard in de periode 1978-1997. Die cijfers - die de UNISDR alarmerend noemt - zijn nog een onderschatting.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect