Rabobank en Shell strijden om energiebedrijf Eneco

Eneco is op zoek naar een nieuwe eigenaar. ©BELGA

Rabobank en Shell zijn de laatste overgebleven serieuze kandidaten voor de overname van energiebedrijf Eneco.

Het energiebedrijf Eneco is nu nog in handen van 44 Nederlandse gemeenten, maar wordt geprivatiseerd. De deal, die minstens 3 miljard euro zou opleveren, moet tegen kerstmis rond zijn.

Deze week moesten de laatste bieders hun bindend overnamebod indienen. Volgens de krant De Telegraaf zijn Shell en Rabobank de enige serieuze overblijvende kandidaten. Shell vormt een consortium met de pensioenbelegger PGGM. Rabobank werkt samen met het Amerikaanse investeringsfonds KKR. Beide bedrijven willen via de overname van het groenestroombedrijf Eneco hun duurzaamheid verbeteren. 

Het Japanse Mitsubishi is volgens De Telegraaf slechts een outsider. Van de vierde kandidaat die eerder bekend raakte, de Australische infrastructuurbelegger Macquarie, is blijkbaar geen sprake meer. Macquarie verkocht in maart zijn belang van 36 procent in Brussels Airport voor 2,2 miljard euro aan een consortium van het Nederlandse pensioenfonds APG, de Australische investeerder QIC en de verzekeraar Swiss Life.

Nummer 3 in België

Het is afwachten wat de impact van de verkoopoperatie wordt op de Belgische activiteiten. Eneco groeide de voorbije jaren uit tot het nummer drie op de Belgische markt, met 1 miljoen aansluitingen bij particulieren en 55.000 bij zakelijke klanten.

Deze zomer vertrok Christophe Degrez onverwacht na 9 jaar als CEO van de energieleverancier Eneco België. Twee jaar geleden haalde hij via de overname van Eni de voormalige klantenportefeuille van zijn vroegere werkgever Nuon binnen.

Maar de integratie van Eni liep niet vanzelf en zadelde Eneco Belgium vorig jaar op met een bedrijfsverlies van 19,3 miljoen euro. Vanuit het hoofdkantoor in Rotterdam zou druk zijn uitgeoefend om te snijden in de kosten, bijvoorbeeld door de Belgische klantendienst uit te besteden aan een extern callcenter. Degrez zag dat volgens goedgeplaatste bronnen niet zitten, en stapte op. Hij werd intussen opgevolgd door Jean-Jacques Delmée. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud