Advertentie

Recordaantal gezinnen wisselde van elektriciteitsleverancier

©BELGA

Meer dan een op de vijf gezinnen en kleine bedrijven in Vlaanderen is vorig jaar overgestapt naar een andere elektriciteitsleverancier, een nieuw record.

Dat meldt de Vlaamse energieregulator VREG. In totaal kozen 707.360 gezinnen en kleine bedrijven vorig jaar voor een andere elektriciteitsleverancier, goed voor 20,63 procent van het totale aantal aansluitingen. Dat is meer dan in het vorige recordjaar in 2016 (20,06%).

707.000
Stroom
Vorig jaar veranderden 707.000 gezinnen en kleine bedrijven van stroomleverancier.

Onder meer het succes van groepsaankopen verklaart het nieuwe record. Daarnaast moesten veel klanten een andere elektriciteitsleverancier kiezen omdat hun leverancier ermee stopte. Denk maar aan Belpower en Energy People. 'Maar ook zonder de gedwongen leverancierswissels kunnen we spreken van een recordjaar', merkt de VREG op.

Aardgas

Op de aardgasmarkt kozen 489.413 afnemers voor een nieuwe leverancier, 22,39 procent van het totale aantal afnemers. Alleen in 2016 lag dat percentage nog hoger (22,64%).

De grotere mobiliteit is zowel voor elektriciteit als voor gas uitsluitend aan de gezinnen toe te schrijven. Bij de bedrijven bleef het aantal wijzigingen van stroomleverancier stabiel tegenover 2017 en daalde het aantal overstappen naar een andere gasleverancier.

Electrabel voor het eerst in elf jaar in de lift

Engie Electrabel heeft in 2018, voor het eerst in elf jaar, zijn marktaandeel op de elektriciteits- en de aardgasmarkt kunnen opkrikken, zo blijkt uit de cijfers van de energieregulator Vreg. De marktleider verwees eerder al naar verschillende groepsaankopen die het kon binnenhalen.

Engie Electrabel sloot het jaar af met een marktaandeel van 43,40 procent voor elektriciteit en 41,62 procent voor aardgas. Dat is in beide gevallen om en bij de 3 procentpunt meer dan een jaar eerder.

Op de tweede plaats staat EDF Luminus, met 18,89 procent voor elektriciteit en 17,53 procent voor aardgas. 

Eneco komt de top drie binnen dankzij de overname van Eni België. De leverancier eindigde 2018 met een marktaandeel van 13,53 procent voor elektriciteit en van 14,99 procent voor aardgas. 

Lampiris en Essent vervolledigen de top 5.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud