Advertentie

Regering maakt vuist tegen Engie

Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) ©Belga

Electrabel uitkleden is onaanvaardbaar, waarschuwt minister Marghem.

De voorstellen die de Franse nutsgroep Engie gedaan heeft voor een herstructurering van haar Belgische dochter Electrabel zijn onaanvaardbaar voor de Belgische regering. Dat zegt minister van Energie, Marie-Christine Marghem (MR), nadat eerder was uitgelekt dat Engie 1,6 miljard euro van Electrabel naar moeder Engie in Parijs had getransfereerd en dat het plannen koestert om Electrabel fors in te krimpen.

Het kan niet dat alle oude, aflopende activiteiten in een filiaal worden gestopt om aan de verplichtingen te ontkomen.
Marie-Christine Marghem
Minister van Energie

Het risico bestaat dat de Fransen het bedrijf uitkleden tot een soort bad bank die niet kan voldoen aan haar verplichtingen - lees: de miljardenfactuur voor de afbraak van Electrabels Belgische kerncentrales en voor de definitieve berging van het nucleaire afval.

‘Engie zegt dat het om een industriële herstructurering gaat, niet noodzakelijk een operatie om Electrabel uit te hollen. Maar die herstructurering kan problematisch zijn’, zegt Marghem na contacten met Engie en Electrabel. ‘Het kan niet dat alle oude, aflopende activiteiten in een filiaal worden gestopt om aan de verplichtingen te ontkomen.’

'Engie moet opdraaien voor factuur'

De nucleaire kosten zijn de voorbije jaren gestegen van 7,6 naar 11 miljard euro.

Electrabel heeft provisies voor de nucleaire kosten aangelegd - die zijn de voorbije jaren gestegen van 7,6 naar 11 miljard euro - maar daar rijzen twijfels over. De meeste sectorkenners gaan ervan uit dat de factuur veel hoger zal uitvallen. Ook is het de vraag of de provisies beschikbaar zijn wanneer nodig, want Electrabel mag het gereserveerde geld aan zichzelf uitlenen om te investeren in zijn activiteiten.

Marghem benadrukt dat Engie - ook als Electrabel daar niet toe in staat is - moet opdraaien voor de factuur. ‘We moeten de hele multinational verantwoordelijkheid laten opnemen. Zelfs als de schattingen voor de nucleaire kosten later hoger uitvallen dan nu, willen we het principe toepassen dat de vervuiler betaalt. De wet schrijft dat trouwens voor.’ Ze wil de nucleaire provisies ook beter beveiligen door de Commissie voor Nucleaire Voorzieningen meer macht te geven om toe te zien op de geldstromen.

België geen aandeelhouder in nieuwe Electrabel

De minister heeft Engie overigens laten weten dat ‘België geen aandeelhouder wil worden van een nieuw Electrabel’. De Franse groep onderzoekt al jaren pistes om ‘lokale partners’ voor het bedrijf te zoeken: van grote investeerders tot tal van aandeelhouders via een beursgang. Engie liet tot dusver niet verstaan op welk type aandeelhouders het mikt.

 

Marghem geeft nu aan dat een instap van de federale overheid een van de plannen van Engie was om de greep op Electrabel te verminderen. Maar die piste is dus van tafel geveegd door de regering-Michel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud