Regering zet Electrabel mes op de keel

Paul Magnette.

Electrabel en SPE-Luminus moeten voor eind dit jaar de nucleaire taks van ongeveer 230 miljoen euro betalen. Dat gaat minister van Energie Paul Magnette (PS) naar eigen zeggen vastleggen in de programmawet.

In oktober 2009 sloten toenmalig premier Van Rompuy (CD&V) en minister van Energie Paul Magnette (PS) een herenakkoord met Jean-Pierre Hansen van Electrabel en GDF Suez-topman Gérard Mestrallet. De oudste kerncentrales in ons land mochten tien jaar langer openblijven. In ruil zou de nucleaire sector vijf jaar lang tussen de 215 tot 245 miljoen euro per jaar betalen. Vanaf 2015 moest de hoogte van de heffing aangepast worden aan de energieprijzen.

De val van de regering-Leterme zorgde voor problemen. Het herenakkoord was nog niet in een wet omgezet en Electrabel en SPE-Luminus, de twee nucleaire energieproducenten, hebben vandaag geen juridische garantie dat de centrales langer zullen openblijven waardoor ze ook niet geneigd lijken spontaan de heffing te betalen, aldus De Morgen.

Voor PS-minister Magnette zijn het langer openhouden van de kerncentrales en de nucleaire heffing twee dossiers die apart behandeld moeten worden. Hij stelt dat de energieproducenten dit jaar de zogenaamde nucleaire taks al wel zullen moeten ophoesten. Magnette wil de betaling voor het einde van het jaar regelen in de wet houdende diverse bepalingen, luidt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud