Advertentie

Rosneft: 'Wij hebben valutamarkt niet nodig'

Een tankstation van Rosneft in Moskou ©Bloomberg

Ondanks de zware roebelcrisis heeft het Russische staatsoliebedrijf Rosneft maandag volgens plan 7 miljard dollar kunnen aflossen. 'Wij hebben de valutamarkt niet nodig', klinkt het bij Rosneft.

Rosneft is volop bezig met het afbetalen van de schulden die het bedrijf aanging om TNK-BP, de voormalige Brits-Russische oliemaatschappij, over te nemen. De Russische oliereus kocht begin 2013 zijn joint-venturepartners uit voor een forse 55 miljard dollar. Dit jaar betaalde Rosneft al 24 miljard dollar van die schuld terug.

De Russische centrale bank heeft een kredietlijn van 30 miljard roebel uitgeworpen naar Trust Bank. Het noodkrediet moet de bank helpen niet failliet te gaan. Het is de eerste 'bail-out' sinds het begin van de roebelcrisis. De centrale bank neemt ook de regie over bij de Trust Bank en gaat op zoek naar een investeerder voor Trust Bank. 

Dat leidde tot een forse groei van de schuldenberg. In principe is dat geen probleem voor een oliebedrijf, dat kan rekenen op aanzienlijke cashflows. Maar de jongste weken werd Rosneft vol in de flank getroffen door de fors gedaalde olieprijs en de daaruit voortvloeiende duik van de roebel. Opmerkelijk: de beurswaarde van Rosneft is geslonken tot 40 miljard dollar, minder dan de 55 miljard die de oliereus minder dan twee jaar geleden voor TNK-BP betaalde. 

Geldpers

Die roebelcrisis werd ironisch genoeg nog versterkt door een een-tweetje dat Rosneft volgens de Russische oppositie opzette met enkele Russische staatsbanken om nog snel aan wat extra cash te geraken.

Wij hebben de valutamarkten niet nodig om onze schuldverplichtingen na te komen
Igor Sechin
CEO Rosneft

Rosneft gaf voor 625 miljard roebel obligaties uit, die werden opgeslorpt door die staatsbanken. Die konden vervolgens met dat schuldpapier in de hand vers geperste roebels gaan afhalen bij de Russische centrale bank. Een nogal schimmige manier om de geldpers te doen draaien, en een die voor critici van de Russische regering bevestigde dat er wel heel innige banden bestaan tussen het Kremlin en Rosneft.

CEO Igor Sechin benadrukt in het persbericht echter dat Rosneft zijn schulden zelf kan torsen. 'Wij hebben de valutamarkten niet nodig om onze schuldverplichtingen na te komen omdat we genoeg inkomsten in buitenlandse munten binnenhalen', klinkt het. Meer nog: 'Overschotten worden op een dusdanige manier in de markt gezet dat ze de Russische valutamarkt positief beïnvloeden.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud