Russen lonken naar Henegouwse centrale

Fulvio Conti, de CEO van Enel (foto: AFP).

De Italiaanse energiereus Enel denkt eraan zijn splinternieuwe gasgestookte elektriciteitscentrale in het Henegouwse Marcinelle van de hand te doen. Dat heeft Fulvio Conti, de CEO van Enel, gezegd. Conti zei er zelfs in een adem bij dat er al een mogelijke koper is. Volgens hem heeft zijn Russische sectorgenoot Gazprom interesse getoond voor de centrale van 420 megawatt.

Meer details gaf Conti, die volgens het persbureau Dow Jones sprak tijdens een conferentie in het Italiaanse Rimini, niet. Hij zei enkel nog dat de verkoop een van de opties is om de schuldenberg van Enel tegen eind dit jaar terug te dringen naar 43 miljard euro. En hij weerlegde de recente twijfels van de analisten dat dat niet zal lukken.   

De aankondiging van Enel verrast omdat de centrale nog gloednieuw is en de start betekende van het Italiaanse concern in ons land. Maar tegelijk ging de bouw ervan gepaard met heel wat problemen. Zo was er eerder dit jaar nog juridische heisa rond een bouwvergunning voor een gaspijpleiding van Fluxys naar de centrale. Die kostte zo'n 300 miljoen euro. 

Enel heeft 80 procent van het complex, dat op volle capaciteit zo'n 600.000 gezinnen van stroom kan voorzien, in handen. De rest zit bij het staalbedrijf Duferco.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud