RWE herstart immense gascentrale vlakbij Belgische grens

De centrale Claus C kan een optie zijn voor het Belgische tekort. ©Hollandse Hoogte / Fred Hoogervorst

De centrale Claus C, op een steenworp van Maaseik, komt eind 2020 terug op het net. Uitbater RWE kijkt uitdrukkelijk naar een koppeling met België.

Zowel deze winter als bij de effectieve kernuitstap in 2025 dreigt een energietekort in ons land. RWE maakt bekend te willen inspelen op die situatie door zijn immense gascentrale op een tiental kilometers van de Belgische grens uit de mottenballen te halen. 

Het neemt de gascentrale Claus C, die met een vermogen van 1.304 megawatt drie miljoen huishoudens kan beleveren, weer in gebruik. Ter vergelijking: de grootste kerncentrale van ons land, Tihange 3, heeft een capaciteit van 1.045 megawatt. De centrale lag al sinds 2014 stil, toen ze als gevolg van overcapaciteit en de instorting van de energieprijzen de deuren dicht deed. Om de centrale aan te sluiten op het Belgische net moet wel nog een kabel tussen de centrale en de Belgische grens worden getrokken. 

Koppeling

RWE ziet een opportuniteit om de centrale weer beschikbaar te maken voor het net. Het duurt twee jaar vooraleer de gascentrale effectief weer commercieel beschikbaar zal zijn. Dat betekent dat de opening te laat komt om het Belgische net deze winter te bevoorraden. 

Ons land stevent deze winter af op een energietekort, omdat liefst zes van de zeven kerncentrales in ons land stilliggen door onderhoud of herstellingswerken. Het is niet uitgesloten dat in de strengere wintermaanden het afschakelplan, waarbij delen van het land van het stroomnet moeten worden gehaald, geactiveerd wordt. 

RWE kijkt met de heractivering wel uitdrukkelijk naar de Belgische markt. Het bedrijf geeft aan dat het eventueel een rechtstreekse koppeling kan maken met ons net, om de bevoorrading ook na de geplande kernuitstap van 2025 te helpen verzekeren. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect