Advertentie

Samenwerking Eandis en Infrax drukt stroomfactuur met 3 procent

Eandis beheert de stroomnetten in het grootse deel van Vlaanderen. Infrax is actief in de rest. ©BELGA

De gemeenten hebben officieel groen licht gegeven voor een intense samenwerking tussen de twee netbedrijven Eandis en Infrax. De nieuwe structuur Fluvius levert een besparing van 15 procent op de werkingskosten op.

Het eengemaakte Vlaamse energienetbedrijf Fluvius kan van start gaan. De raden van bestuur van Eandis en Infrax en de Vlaamse regering gaven eerder al hun fiat voor de operatie. Nu hebben ook de honderden Vlaamse gemeenten ingestemd met de grootste deal ooit in de energiedistributie.

Eandis en Infrax worden geleidelijk geïntegreerd in de gemeenschappelijke dochter Fluvius. Vanaf 1 januari 2018 krijgen de drie bedrijven een gemeenschappelijk managementcomité. Walter Van den Bossche, de CEO van Eandis, wordt gedelegeerd bestuurder, en Frank Vanbrabant, zijn evenknie van Infrax, wordt CEO van het geheel. Vanaf mei 2019 komt Vanbrabant alleen aan het hoofd.

Besparing

De samenwerking moet een besparing van minstens 100 miljoen euro opleveren, herhalen beide bedrijven. Dat bedrag komt overeen met 15 procent van de werkingskosten. Omdat die 20 procent van de energiefactuur vertegenwoordigen, betekent dat dat de Vlaming gemiddeld 3 procent zal besparen op zijn stroomfactuur als de integratie op kruissnelheid is.

De merknamen Eandis en Infrax blijven voorlopig bestaan, maar vanaf 2020 zullen ze waarschijnlijk plaatsmaken voor Fluvius.

5.500 personeelsleden

Fluvius wordt een grote werkgever. Eandis telt iets meer dan 4.000 werknemers en Infrax zo'n 1.500. Door de integratie zullen een paar honderd banen verdwijnen. Dat gebeurt niet door naakte ontslagen, maar vooral door het niet vervangen van mensen die vertrekken. Bij beide bedrijven gaan de komende jaren heel wat mensen op pensioen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud