SBM Offshore schrapt wereldwijd 1.200 banen

©SBM Offshore

SBM Offshore is bezig wereldwijd 1.200 banen te schrappen en verhuist zijn hoofdkantoor van Monaco naar Amsterdam. Dat maakte de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie donderdag bekend. Het bedrijf biedt nu nog werk aan ruim 10.500 mensen.

Door de reorganisatie gaan 600 vaste arbeidsplaatsen verloren en nog eens zoveel externe banen. Dat moet een besparing op de personeelskosten opleveren van zo'n 40 miljoen dollar (32 miljoen euro) per jaar. De kosten van de reorganisatie worden geraamd op 25 miljoen dollar, waarvan 17 miljoen dollar nog dit jaar in de boeken wordt opgenomen.

SBM Offshore grijpt in wegens de verslechterde marktomstandigheden. Door de fors gedaalde olieprijs zullen klanten de komende jaren naar verwachting minder een beroep doen op de schepen voor de productie en opslag van olie en gas die SBM Offshore levert. De maatregelen zijn volgens topman Bruno Chabas noodzakelijk om op termijn de winst te laten groeien.

De keuze voor Amsterdam als vestigingsplaats heeft onder meer te maken met de beursnotering aldaar en de aanwezigheid in Nederland van veel partijen die bij het bedrijf betrokken zijn. Verder verwacht SBM Offshore te profiteren van de nabijheid van belangrijke oliebedrijven en van de luchthaven Schiphol. Op het nieuwe hoofdkantoor komen circa 100 mensen te werken. De verhuizing vindt plaats in het derde kwartaal van volgend jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud