Schauvliege weigert milieuvergunningen voor Electrawinds

Schauvliege keurt vergunningsaanvragen Electrawinds af. ©BELGA

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege weigert de milieuvergunningsaanvraag van het Oostendse energiebedrijf Electrawinds voor de uitbreiding van de bestaande verbrandingsoven. Ook de aanvraag voor een nieuwe installatie Biosort werd niet ingewilligd.

Biostoom werd onlangs nog overgenomen door het Limburgse Bionerga. Voor de verbrandingsoven stelt de minister dat bijkomende verbrandingscapaciteit voor huishoudelijke afvalstoffen, het evenwicht tussen het aanbod aan brandbare afvalstoffen en de in Vlaanderen beschikbare verbrandingscapaciteit in gevaar zou brengen.

Een krappe planning van de verbrandingscapaciteit moet vermijden dat er te weinig aandacht zou gaan naar het voorkomen, hergebruiken en recycleren van afvalstoffen, verwoordt Schauvliege de doelstellig van het afvalstoffenbeleid.

Voor de Biosort-installatie kon volgens de minister niet aangetoond worden dat die als 'beste beschikbare technologie' (BBT) kan beschouwd worden. Er rijzen vragen of de installatie aan de emissiegrenswaarden van de Vlarem-normen zou voldoen. Bovendien was er onduidelijkheid over welke afvalstoffen in Biosort aangevoerd zouden worden.

De weigeringen komen er nadat in beide dossiers beroep werd aangetekend tegen de beslissingen van de West-Vlaamse deputatie. IVOO, de afvalintercommunale van Oostende en omgeving, had in beide dossiers beroep ingesteld had tegen de beslissingen. OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, was in beroep gegaan tegen de Biosort-installatie.

Met de weigeringen gaat de minister dus in tegen de beslissingen van de West-Vlaamse deputatie. Voor Electrawinds is dit een nieuwe domper. Het energiebedrijf torst een hoge schuldenlast en donderdag moet de rechtbank van koophandel in Oostende beslissen of het bedrijf langer beschermd wordt tegen zijn schuldeisers. Voorlopig is niemand bij Electrawinds bereikbaar voor commentaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud