Scheurtjes Doel 3 al in 1979 ontdekt

De kerncentrale van Doel 3 (foto Reuters/François Lenoir)

Al in 1979 werden scheurtjes in de reactorkuipen van de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2 ontdekt. Dat was drie jaar voor de opstart van kernreactoren.

Doel 3 en Tihange 2 liggen momenteel voor onbepaalde tijd stil door mogelijke scheurtjes in de reactorkuip, veroorzaakt door een productiefout. Die scheurtjes werden volgens het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) begin deze zomer dankzij nieuwe apparatuur voor het eerst opgemerkt. Volgens De Morgen klopt dit niet en ontdekten inspecteurs de productiefout in de twee centrales al eind 1979.

De krant citeert uit een eigen artikel van 5 januari 1980: 'Omtrent het nog niet opgeladen Doel 3 en Tihange 2 blijven vraagtekens bestaan over kleine scheurtjes in de in- en uitlaatstukken van de reactorkuip.'

Nog volgens de krant verduidelijkte toenmalig minister van Arbeid Roger De Wulf op 29 december 1979 al in de Senaat dat 'de controle van de kuipen van de reactoren van Tihange 2 en Doel 3 sommige afwijkingen heeft aangetoond. Intussen is met voldoende zekerheid uitgemaakt dat er van scheurtjes moet gesproken worden.'

Willy De Roovere, directeur-generaal van het FANC, zegt volgens De Morgen dat hij zich niet veel meer herinnert van de vaststellingen uit 1979. 'Vreemd, want De Roovere leidde eind jaren 70 de constructie en de opstart van Doel 3 voor Electrabel', aldus de krant.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud