Advertentie

Schlumberger schrapt nog eens 11.000 banen

Productie van schalieolie en schaliegas in de Verenigde Staten, hier in de staat Texas ©Bloomberg

De Amerikaanse dienstverlener aan de olie- en gassector schroeft zijn investeringen terug en gaat nog eens 11.000 mensen ontslaan. Schlumberger maakt zich zo op voor een langere periode van lagere activiteit en druk op de prijzen.

De forse daling van de olieprijs sinds midden 2014 ligt aan de basis van de ingrepen bij Schlumberger. Het Amerikaanse bedrijf levert boortechnologie en aanverwante diensten aan de olie- en gassector, en aangezien oliemaatschappijen hun productie verminderen, is er ook minder werk voor Schlumberger.

Schlumberger zet alvast zijn investeringsactiviteit op een lager pitje. In plaats van 3 miljard dollar, waarvan sprake was in januari, zal dit jaar slechts 2,5 miljard dollar worden geïnvesteerd. Het personeelsbestand wordt ook verder ingekrompen. Bovenop de schrapping van 9.000 banen die eerder was aangekondigd, gaat er nog eens 11.000 jobs verloren. Dat brengt het totaal voor dit jaar op 20.000 of 15 procent van het totale werknemersaantal.

Intussen heeft Schlumberger wel zijn zaken vrij goed op een rijtje. In het eerste kwartaal leidde de verminderde activiteit en prijzendruk tot een omzetdaling van 9 procent. De winst viel 38,8 procent terug tot 975 miljoen dollar of 76 cent per aandeel. Zonder herstructureringslasten bedroeg de winst per aandeel 1,06 dollar en dat is meer dan analisten hadden verwacht. Schlumberger schrijft dat toe aan ‘proactief kostenbeheer’.

In een toelichting bij de cijfers zei Schlumberger voorlopig geen herstel te verwachten van de olie- en gaswinning op het land in de Verenigde Staten. Mogelijk zal het hoge productieniveau van de voorbije jaren zelfs niet meer terugkeren. Voor een dienstverlenend bedrijf zal zich dat vertalen in aanhoudend zwakkere prijzen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud