Shell mengt zich in strijd om Eneco

©ANP XTRA

De Nederlands-Britse oliereus Shell gaat samen met het Nederlandse pensioenfonds PGGM een bod uitbrengen op het groene energiebedrijf Eneco.

Er circuleerden al langer geruchten, maar in de Nederlandse krant Algemeen Dagblad bevestigt de Shell-directie maandag dat ze de boeken van Eneco gaat inkijken. Samen met het pensioenfonds PGGM bereidt de oliegigant een formeel bod voor op de Nederlandse groenestroomleverancier.

Eneco is in handen van 53 Nederlandse gemeenten, die na een aanslepend conflict het licht op groen zetten om het Rotterdamse energiebedrijf te verkopen. De veiling zou het komende halfjaar plaatsvinden, waarbij de gemeentelijke aandeelhouders hopen op een opbrengst van naar verluidt 2 tot 4 miljard euro.

4 miljard
Eneco
De Nederlandse gemeenten mikken met de verkoop van Eneco op een opbrengst van naar verluidt 2 tot 4 miljard euro.

Eneco is ook in België een belangrijke speler. Na de overname van de Belgische tak van ENI is de Nederlandse stroomleverancier het nummer drie op de Belgische markt, na Electrabel en EDF Luminus. Eneco telt in ons land 1,1 miljoen gezinnen als klant. 

Vergroenen

Met een overname van Eneco zou Shell zich wat prominenter kunnen profileren als duurzaam energiebedrijf. Van de jaarlijkse 25 miljard euro aan investeringen van Shell gaat nu 1 tot 2 miljard naar hernieuwbare energie. De oliereus kocht vorig jaar in het Verenigd Koninkrijk de energieleverancier First Utility en in Nederland participeert Shell al in de bouw van de offshorewindparken Borssele 3 en 4. 

Het hoofdkantoor zou in Rotterdam blijven, de naam blijft ongewijzigd en ook het groene karakter van het bedrijf zou intact blijven.

Shell en PGGM beklemtonen dat ze Eneco zien als een langetermijninvestering. Het hoofdkantoor zou in Rotterdam blijven, de naam blijft ongewijzigd en ook het groene karakter van het bedrijf zou intact blijven. 

Kapers op de kust

Door hun belangstelling nu als eerste officieel kenbaar te maken, krijgen Shell en PGGM inzage in de boeken van Eneco. Als daarbij geen lijken uit de kast vallen, zou nog dit voorjaar een bod volgen.

Maar het is zeker nog geen gewonnen race voor Shell. Ook de Franse energiereuzen Total, Engie en EDF zouden belangstelling tonen net als het Japanse Mitsubishi en de investeringsfondsen HAL en CVC. Eneco zei eerder te rekenen op tientallen geïnteresseerden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud