Advertentie
Advertentie

Shell ontslaat 6.500 man na zwakke cijfers

©ANP XTRA

Het Nederlands-Britse oliebedrijf Shell wil dit jaar 6.500 werknemers ontslaan en 7 miljard dollar minder investeren, zo bleek bij de voorstelling van de tweedekwartaalresultaten.

'Het zijn uitdagende tijden voor de industrie, en daarop antwoorden we met urgentie en vastberadenheid', stelde Shell-CEO Ben van Beurden bij de voorstelling van de tweedekwartaalcijfers donderdagochtend.

Concreet wil het Brits-Nederlandse bedrijf in 2015 6.500 werknemers en directe toeleveranciers ontslaan. Een deel van het banenverlies is volgens Shell , dat wereldwijd 94.000 werknemers telt, al gerealiseerd in Groot-Brittannië en Noorwegen. Shell kondigde ook aan dit jaar 30 miljard dollar te investeren, 7 miljard minder dan in 2014.

Shell moest zwakke tweedekwartaalcijfers publiceren. Het haalde in het tweede kwartaal een winst van 3,8 miljard dollar, 37 procent minder dan vorig jaar (6,1 miljard dollar). De productie van olie en gas van Shell kromp afgelopen kwartaal met 11 procent op jaarbasis tot het equivalent van 2,73 miljoen vaten per dag.

'We moeten flexibel zijn in een wereld waar olieprijzen voor enige tijd laag zullen blijven', stelde van Beurden. Shell hoopt dat de prijs voor een vat olie zich op de middellange termijn tot 70 à 90 dollar zal herstellen.

Ondanks die flauwe cijfers moeten aandeelhouders zich voorlopig geen zorgen maken. Shell is wel van plan dividend uit te keren. Dit jaar gaat het om 1,88 dollar per aandeel. Voor 2016 wordt minimaal een vergelijkbaar bedrag uitgekeerd aan de aandeelhouders. Verder wil Shell nog steeds tussen 2017 en 2020 voor minstens 25 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud