Advertentie
Advertentie

Shell pompt 300 miljoen in natuur

Actievoerders brengen een dagvaarding naar het hoofdkantoor van Shell. Ze stellen de oliemaatschappij aansprakelijk voor klimaatschade. ©ANP

Om zijn CO2-uitstoot te compenseren, investeert Shell wereldwijd 300 miljoen dollar in natuurprojecten. De Brits-Nederlandse olie- en gasreus lag vorige week nog onder vuur van milieu-organisaties.

Koninklijke Shell , een van de grootste olie- en gasmaatschappijen ter wereld, pompt de volgende drie jaar 300 miljoen dollar, een slordige 267 miljoen euro, in binnen- en buitenlandse natuurprojecten. Die moeten, zo zegt het bedrijf, de ecologische voetafdruk van de groep of de 'net carbon footprint' met 2 tot 3 procent verlagen.

In Nederland gaat Shell de komende twaalf jaar in samenwerking met Staatsbosbeheer meer dan 5 miljoen bomen planten. Daarvoor pompt het ruim 17 miljoen euro in het fonds van Staatsbosbeheer. Op die manier kan Nederland de lege plekken in bossen die ontstaan zijn door de 'essentaksterfte' van nieuw bomen voorzien. 80 procent van de ongeveer 10 miljoen essen in Nederland is getroffen door een agressieve schimmel die de bomen ziek maakt. Daardoor vallen ze om en moeten ze uit veiligheidsredenen omgehakt worden. Staatsbosbeheer heeft ruim 4.600 hectare essenbos in beheer.

Het zou gaan om de grootste aanplant in Nederland van de afgelopen honderd jaar. Bomen nemen CO2 op uit de lucht en zetten die om in zuurstof en biomassa.

Automobilisten

Ook de automobilisten kunnen meebetalen aan het CO2-reductieplan van de Nederlandse oliemajor door in Nederland aan de pomp hun CO2-uitstoot te 'compenseren' door vrijwillig bij het tanken van gewone brandstoffen 1 cent per liter extra te betalen.

Dat geld zal dan worden gebruikt voor projecten in Peru en Indonesië waar bomen zullen worden aangeplant om de CO2-uitstoot te compenseren. Die projecten maken deel uit van een internationaal certificeringssysteem waarmee uitstoot kan worden gecompenseerd. Nederland kent dergelijke gecertificeerde projecten niet.

Shell gaat dat 'programma voor automobilisten' ook in andere landen uitrollen.

Onder vuur

Shell wordt regelmatig onder vuur genomen door milieu-activisten en volgens critici komt de nieuwe 'milieu-aankondiging' niet zomaar uit de lucht gevallen. Vrijdag werd het bedrijf nog door milieu-organisaties gedagvaard omdat het te weinig doet om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Volgens de milieuorganisatie Milieudefensie is het huidig voornemen van Shell om de CO2-uitstoot tegen 2050 te halveren onvoldoende om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen. Milieudefensie eist dat het bedrijf zijn uitstoot tegen 2030 vermindert met 45 procent en tegen 2050 tot nul.

Shell kondigde de afgelopen jaren een hele reeks 'klimaatvriendelijke investeringen' aan in onder meer zonneparken en windmolen. Samen met het Belgische DEME, dat ook boomaanplantacties plant, is het onder meer kandidaat voor de bouw van een windmolenpark voor de Franse kust.

Begin dit jaar nam Shell het Duitse Sonnen over, dat een thuisbatterij heeft ontwikkeld, en het Amerikaanse Makani, een start-up die een vlieger ontwikkelde waarmee elektriciteit wordt geproduceerd. Eerder dit jaar kondigde Shell ook aan Eneco te willen overnemen. 

Lobby

Eind vorig jaar maakte Shell bekend dat het als eerste grote oliebedrijf de toplonen van zijn circa 1.200 managers zal laten afhangen van een lagere CO2-uitstoot. Op de algemene vergadering van Shell in mei vorig jaar wees een ruime meerderheid van de aandeelhouders van Shell echter een resolutie af die het olieconcern strengere milieudoelstellingen oplegde.

Het bestuur van Shell adviseerde de aandeelhouders met klem tegen de resolutie te stemmen. Topman Ben van Beurden zei toen dat Shell al heel veel doet voor de overstap op milieuvriendelijke energiebronnen. Een nog zwaarder engagement zou Shell, aldus Van Beurden, hinderen om zich aan te passen aan de energietransitie en ten koste gaan van de concurrentiekracht.

Shell werd vorige maand, samen met BP, ExxonMobil, Chevron en Total, ook genoemd als een van de grote lobbyisten tegen strengere milieu-akkoorden. Die vijf spelers zouden daar samen een slordige 200 miljoen euro per jaar aan uitgeven, schreef The Guardian op basis van een rapport van InfluenceMap.

Shell werd vorige maand ook gedagvaard door het Nederlandse gerecht wegens mogelijke corruptie in Nigeria. Shell is de grootste olieproducent van Afrikaanse land. Shell wordt er van verdacht smeergeld te hebben betaald om een belangrijke olieconcessie in de wacht te slepen. Shell betaalde in 2011 1,3 miljard dollar voor de concessie. Het grootste deel daarvan zou in de handen van Nigeriaanse politici en ambtenaren zijn beland. Volgens het OM is er sprake van vervolgbare strafbare feiten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud