Advertentie

Shell stopt boringen in Alaska

©REUTERS

Ben van Beurden, de CEO van Shell, maakt zich op voor een jaar van verandering, stelt hij in een presentatie aan investeerders. De financiële resultaten en de operationele performantie van de Nederlandse oliegroep moeten verbeteren. Daarom komen er maatregelen. Een ervan is dat Shell het boorprogramma voor Alaska schrapt.

Shell staat voor een reeks veranderingen, stelt de pas gestarte CEO Ben van Beurden. 'Onze strategie is robuust, maar ons momentum is teruggevallen in 2013. Dit jaar zal dan ook een jaar zijn waarin we de nadruk gaan leggen op veranderingen, zodat onze resultaten en cash flow verbeteren.' Eerder deze maand kwam het olieconcern nog met een winstwaarschuwing door oplopende projectkosten en een lager productievolume.

De Nederlandse oliegroep kan er niet onderuit dat de voorbije maanden onverwachte gebeurtenissen zijn opgedoken, waar Shell rekening moet mee houden. 'Factoren als de verslechterende veiligheidssituatie in Nigeria en vertragingen bij projecten in verscheidene landen hebben de vooruitzichten gewijzigd.' Shell, dat vorig jaar fors afschreef op zijn schaliegasactiviteiten in de Verenigde Staten, heeft nog altijd last van de lage Amerikaanse gasprijzen en de zwakke raffinagemarges. 'Het herstructureren van de Noord-Amerikaanse activiteiten en het verhogen van de winstgevendheid daarvan zijn een bijzonder punt van aandacht', aldus de topman.

Shell schrapt trouwens ook het boorprogramma in Alaska voor dit jaar. Een Amerikaanse rechtbank oordeelde een week geleden dat het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken in 2008 onterecht toestemming heeft gegeven voor proefboringen in de wateren rond Alaska. 'Dat is een teleurstellende uitkomst', aldus Van Beurden, die niet bereid is in deze context verdere middelen in te zetten in de regio.

De cijfers die CEO Van Beurden presenteerde zijn gelijk aan de eerdere winstwaarschuwing. De nettowinst daalde met 74 procent naar 1,8 miljard dollar. Shell verhoogt desondanks het dividend over het vierde kwartaal met 5 procent naar 0,45 dollar. Over het eerste kwartaal van dit jaar wil het concern 0,47 dollar per aandeel uitkeren. Het bedrijf herhaalde dat het dit jaar en volgend jaar in totaal voor 15 miljard dollar aan onderdelen wil afstoten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud