Advertentie

Shell streept 8 miljard weg door lage olieprijs

Ben van Beurden, heeft er vertrouwen in dat de Shell met de overname van British Gas meer gefocust en winstgevend zal worden. ©AFP

Het stopzetten van dure ontginningsprojecten in Alaska, Canada en het vooruitzicht van aanhoudende lage energieprijzen duwt Shell 7,4 miljard dollar (6,8 miljard euro) in het rood.

Dat de Brits-Nederlandse oliereus met bar slechte cijfers naar voor zou komen was te verwachten. De voorbije weken had het management al druppelsgewijs het slechte nieuws naar buiten gebracht. Eerst was er de aankondiging van het stopzetten van olieboringen in Alaska. Deze week maakte Shell een kruis over een groot Canadees teerzandenproject.

Daarnaast kuist Shell ook zijn boekhouding op. De oliereus boekt een aantal activa, waaronder Amerikaanse teerzanden, af omdat hij rekening houdt met een scenario waarbij de olie- en aardgasprijzen lager zijn dan vroeger ingeschat. Dat is nog eens goed voor een last van 3,7 miljard dollar (3,4 miljard euro). Dat alles komt neer op afwaarderingen - Shell spreekt consequent eufemistisch over 'Identified Items' - van in totaal 8,2 miljard dollar (7,5 miljard euro).

Deze 'Identified Items' zorgen ervoor dat de groepswinst 7,4 miljard dollar (6,8 miljard euro) in het rood duikt, tegenover een winst van 4 miljard dollar vorig jaar.

CEO Ben van Beurden wijst op de moeilijke marktomstandigheden voor het bedrijf en onderstreept dat de rode cijfers te wijten zijn aan eenmalige afboekingen. 'Dat zijn moeilijke beslissingen, maar ze hebben een impact. Shell zal een meer gefocust en competitief bedrijf worden'. Van Beurden zegt dat de geplande miljardenovername van concurrent British Gas het bedrijf zal transformeren naar minder maar meer rendabele activiteiten.

Voor het lopende kwartaal verwacht Shell lagere volumes in vergelijking met vorig jaar. De oliemajor verkocht immers een aantal olievelden, zag een project in Maleisië aflopen en mag minder gas oppompen in Nederland.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud