Shell verkoopt meer gas dan olie

Een LNG-project van Shell in Rusland - foto Lucian Kim ©BLOOMBERG NEWS

Europa's grootste energiegroep Royal Dutch Shell sloot het laatste kwartaal van 2012 af met meer winst, te danken aan een hogere olie- en gasproductie.

Zonder uitzonderlijke elementen en voorraadschommelingen mee te rekenen, steeg de winst tijdens het laatste kwartaal van 4,8 naar 5,6 miljard dollar (4,1 miljard euro). Niet slecht, maar analisten hadden op nog meer gerekend, met name 6,2 miljard.

De nettowinst steeg 3 procent tot 6,7 miljard dollar. Over het volledige jaar ging de winst van 24,7 naar 25,1 miljard dollar.

Het voorbije jaar verkocht Shell voor het eerst keer meer gas dan olie. De groep is bezig met de uitbreiding van een reeks LNG-projecten in Azië, waar de vraag naar energie sterk blijft stijgen. LNG staat voor vloeibaar aardgas.

In zijn Pearl-site in Qatar, waar gas ook vloeibaar wordt gemaakt, werd de productie eveneens opgekrikt. Pearl is de grootste 'gas-to-liquids' vestiging in de wereld.

Dat de productie meer naar gas verschuift bij Shell is geen toeval omdat de kloof tussen de olie- en de gasprijs almaar groter wordt. De gemiddelde prijs voor Brent-olie bereikte vorig jaar een record met 111,68 dollar per vat. De prijzen voor aardgas daarentegen daalden tot het laagste niveau sinds 1999.

Over het laatste kwartaal wil Shell een dividend van 0,43 dollar betalen (+2,4%), voor het eerste kwartaal van dit jaar zou dat 45 cent zijn (+4,7%). De Brits-Nederlandse groep is de eerste van de grote oliemaatschappijen die met resultaten komt. Exxon Mobil, 's werelds grootste bedrijf in marktwaarde, en Chevron brengen morgen hun cijfers. BP pas op 5 februari.

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud