'Shell wikt miljardenverkoop in de Verenigde Staten'

Een affakkelingsinstallatie in het Perm-olie- en gasgebied in de Amerikaanse staat Texas. ©REUTERS

De oliereus Shell onderzoekt de mogelijkheid om zijn belangen in het grootste Amerikaanse olieveld van de hand te doen. Dat meldt het persagentschap Reuters maandag.

De olie- en gassector staat wereldwijd onder druk om de productie van fossiele brandstoffen terug te dringen. Voor Royal Dutch Shell komt daar het vonnis van eind mei bij van een rechtbank in Amsterdam dat het concern dwingt tot een lagere CO2-uitstoot. Shell zal mogelijk in beroep gaan tegen dat vonnis, maar beloofde onlangs niettemin de CO2-uitstoot versneld af te bouwen.

In die context valt nu het nieuws, althans volgens Reuters op gezag van meerdere bronnen, dat Shell eraan denkt zijn belangen in het Permbekken in de VS, het grootste olieveld van het land, te verzilveren. Dat kan het Brits-Nederlandse bedrijf meer dan 10 miljard dollar (8,2 miljard euro) opleveren. Reuters beklemtoont echter dat het niet zeker is dat het tot een deal komt en dat die mogelijk alleen maar zal slaan op een deel van de belangen.

10 miljard
opbrengst Verkoop permbekken
De terugtrekking van Shell uit het Amerikaanse Permbekken kan het bedrijf 10 miljard dollar opleveren.

Het Permbekken ligt in het zuidwesten van de VS, in de staten Texas en New Mexico. De productie van schalieolie en -gas is er duur, onder meer omdat veel moet worden geboord. Toch is het bekken goed voor ongeveer 4,5 miljoen vaten olie en gas per dag zowat 40 procent van de totale Amerikaanse productie.

6 procent

Shell bezit er een concessie van ruim 100.000 hectare, vooral in Texas, die vorig jaar goed was voor 193.000 vaten per dag. Dat is een stuk minder dan de zowat 250.000 vaten van een jaar eerder. Het concern werd bijna een decennium geleden actief in de regio die staat voor ongeveer 6 procent van de totale productie van Shell in 2020.

Een verkoop zal niet alleen de Amerikaanse aanwezigheid van Shell verder terugdringen, hij zal ook helpen om het aandeel van fossiele brandstoffen in de productie te verlagen. Bovendien kan de schuldenlast, nu nog 71 miljard dollar zwaar, aanzienlijk worden verlaagd.

Volgens Reuters worden er dit jaar nog meer M&A-deals verwacht in het Permbekken omdat grote concessiehouders zoals Chevron en Exxon Mobil er mogelijk ook activa van de hand gaan doen. De consolidatie in het gebied is aan het versnellen. Zo hebben kleinere spelers zoals Pioneer Natural Resources en ConocoPhilips er al meerdere sectorgenoten ingelijfd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud