'Shell wordt grootste elektriciteitsbedrijf in 2030'

©REUTERS

Het olie- en gasbedrijf Shell staat voor een grote switch. Met forse investeringen in laadpalen, thuisbatterijen en stroomverkoop wil het de koploper worden in de wereldwijde elektriciteitsmarkt.

'Als we onze emissiedoelstellingen halen tegen 2030, zal de hoeveelheid stroom - meer bepaald groene stroom - die we daarvoor nodig hebben van Shell het grootste elektriciteitsbedrijf ter wereld maken', zegt Maarten Wetselaar, topman van de Shell-afdeling New Energies in een interview met het persbureau Bloomberg en de Britse krant Financial Times.

De business van Shell  bestaat nu voor 65 procent uit oliewinning en -raffinage, voor 25 procent uit gaswinning en voor 10 procent uit chemische activiteiten. Tegen 2030 zou dat 30, 30 en 10 procent moeten zijn, met de overige 30 procent voor alles wat met elektriciteit te maken heeft. 

Shell nam onlangs het Britse First Utility over waarmee het voor het eerst rechtstreeks stroom aan gezinnen levert. Het kocht ook New Motion dat een netwerk van laadpalen voor elektrische auto's beheert. Met Sonnen kocht het in Duitsland nog een start-up die met zijn thuisbatterijen een concurrent is voor de Powerwall van Tesla. 

Eneco

Shell wil de komende jaren 1 à 2 miljard euro investeren in dergelijke activiteiten, wat al bij al een klein bedrag is tegenover het jaarlijkse investeringsbudget van 25 miljard euro. 'Na enkele jaren schakelen we een versnelling hoger', klinkt het.

Shell gaf ook al aan dat het interesse heeft om Eneco in Nederland over te nemen. Shell is niet de enige in de oliesector die een switch naar stroom en groene energie in gedachten heeft, gedreven door onder andere de elektrificatie van het wagenpark. Total kocht eerder al Lampiris en het Franse Direct Energie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud