Shell zal CO2-uitstoot sowieso versneld afbouwen

©REUTERS

De oliereus Shell zal zijn strategie om de CO2-uitstoot te verlagen versneld doorvoeren. Ongeacht of het bedrijf in beroep gaat tegen de recente beslissing van een Nederlandse rechter.

Vorige maand had de oliegigant een zware dobber. Een Nederlandse rechter besliste in een rechtszaak die door milieugroepen was aangespannen dat Shell de CO2-uitstoot sneller moet verlagen. Tegen 2030 moet de uitstoot van Shell 45 procent lager liggen dan in 2019, luidt het verdict.

Of Shell in beroep gaat tegen de uitspraak, is nog niet duidelijk. Maar in een bericht op de sociale mediasite LinkedIn laat CEO Ben Van Beurden verstaan dat Shell blijft werken aan een verlaagde uitstoot. Aanvankelijk wilde het concern de CO2-uitstoot met 6 procent beperken tegen 2023 en met 20 procent tegen 2030. Het doel was tegen 2050 de uitstoot tot nul te herleiden. Maar dat moet dus een pak sneller van de rechter.

Ontgoocheld

‘We zullen de beslissing van de rechtbank onmiddellijk uitvoeren en ook niet opschorten als we in beroep zouden gaan’, geeft de Shell-topman aan. ‘Voor Shell betekent de uitspraak geen verandering, maar eerder een versnelling van de strategie. We zullen blijven zoeken naar manieren om onze uitstoot mogelijk nog sneller terug te dringen, zelfs als dat betekent dat dat we de komende jaren forse maatregelen moeten nemen.’

Van Beurden zegt ‘ontgoocheld’ te zijn dat alleen Shell wordt aangepakt, en dat de uitspraak weinig effect zal hebben op de wereldwijde CO2-uitstoot. ‘Stel dat Shell vandaag stopt met het verkopen van benzine en diesel. Dat zou de emissies van Shell wel verminderen, maar het zou de wereld geen sikkepit vooruithelpen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud