Sibelga werkt aan obligatie-uitgifte

Sibelga is het bedrijf dat in de 19 gemeenten van Brussel instaat voor de distributie van elektriciteit en gas. ©Photo News

De Brusselse energie-intercommunale Sibelga wil 70 à 100 miljoen ophalen via een obligatie-uitgifte. Dat vernam De Tijd. Ze maakt ook werk van de zoektocht naar een nieuwe privé-partner die Electrabel moet vervangen.

Na de Waalse stroomnetbeheerder Ores en zijn Vlaamse evenknie Eandis - die vorig jaar allebei honderden miljoenen ophaalden via obligatie-uitgiftes - gaat nu ook de Brussele energie-intercommunale Sibelga de markt op om met dat soort effecten verse middelen op te halen. Sibelga heeft in die optiek al een financiële adviseur gemandateerd. Behalve het beoogde bedrag (70 à 100 miljoen euro) zijn nog geen andere details over de emissie zoals het rendement en de duurtijd van de obligaties en het doelpubliek bekend.

Ondertussen maakt Sibelga, het bedrijf dat in de 19 gemeenten van Brussel instaat voor de distributie van elektriciteit en gas, werk van de zoektocht van een nieuwe privé-partner. Tot vorig jaar zat de intercommunale voor 70 procent in handen van de Brusselse gemeenten en voor 30 procent van Electrabel. Eind vorig jaar stapte de Belgische dochter van GDF Suez volledig uit het kapitaal. De transactie bracht Electrabel tussen 150 en 225 miljoen euro op. Dat waardeerde Sibelga op 500 à 750 miljoen.

De Canadese Caisse de dépôt et placement du Québec - dat 20 procent van Fluxys bezit - is een van de partijen die in aanmerking komt om in het kapitaal van Sibelga te stappen. Er zijn al contacten geweest tussen de twee. Maar ook anderen hebben hun interesse laten blijken, met name verzekeraars.

Gezien Sibelga contacten heeft gelegd met zakenbanken, lijkt het erop dat de intercommunale het dossier wil opentrekken. ‘Er zijn contacten (met banken), maar er is nog niets geformaliseerd’, zegt een Sibelga-woordvoerder. Wellicht zal het dossier pas in een stroomversnelling komen wanneer de nieuwe raad van bestuur van Sibelga in juni wordt samengesteld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud