Siemens zegt zon vaarwel

Een fotovoltaïsche centrale van Siemens in Zuid-Italië. (foto: Siemens)

Siemens zet een punt achter zijn avontuur in zonne-energie. De inspanningen in groene energie gaan voortaan naar wind- en waterkracht. In het kader van het lopende besparingsprogramma gaan de verlieslatende zonne-energie-activiteiten de deur uit.

Dat meldt Siemens in een persbericht. De Duitse engineeringsgroep, die zowel wasmachines, locomotieven als elektromotoren maakt, onderhandelt momenteel al met verschillende potentiële kopers. Siemens geeft als redenen voor de uitstap de gewijzigde omgeving aan, de lagere groei en de sterke prijsdruk. Hierdoor werden de verwachtingen niet ingelost. ‘De wereldwijde markt voor geconcentreerde zonne-energie is gekrompen van vier gigawatt tot iets meer dan een gigawatt vandaag’, zegt het concern.

In 2009 nam Siemens nog het Israëlische bedrijf Solel Solar Systems over, een specialist in elektrische centrales die werken op zonne-energie, voor 284 miljoen euro. Maar dat bleek een verkeerde gok. Eind vorig jaar diende Siemens op Solel een stevige minwaarde te boeken.

De activiteiten waarvoor Siemens een koper zoekt, behelzen zowel zonnewarmte-energie als fotovoltaïsche cellen. Andere producten voor elektriciteitscentrales die de warmte en het licht van de zon omzetten, zoals stoomturbines, generatoren, netwerktechnologie en controlesystemen zal Siemens wel blijven aanleveren.

De uitstap uit zonne-energie kadert in een grootscheeps besparingsprogramma. Het 'Unternehmensprogramma 2014', zoals het zeer prozaïsch heet, moet de winstmarges weer opkrikken tot het niveau van 2011.

Inzake groene energie blijft Siemens wel actief met waterkracht en windenergie. Wat waterkracht betreft, is Siemens een partner in de joint venture Voith Hydro voor conventionele waterkrachtcentrales en sinds dit jaar volledige eigenaar van de activiteit getijdenturbines. De divisie windenergie, waar meer dan 7.000 mensen werken, draait goed met een orderboek van meer dan 10 miljard euro. Siemens zegt de marktleider te zijn voor offshore windmolenparken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud