Advertentie

Slimme watermeter moet Vlaming spaarzaam maken

Met de digitale meter kan het duurder worden overdag een zwembad te vullen. ©Photo News

Waterbedrijven in Vlaanderen installeren volop digitale watermeters bij mensen thuis. De slimme meter laat toe de waterfactuur te verfijnen met bijvoorbeeld hogere prijzen in tijden van droogte.

Net zoals de slimme meters voor elektriciteit is ook voor water een grote omslag bezig. Verschillende waterbedrijven schakelen woningen stapsgewijs over op digitale meters. Anders dan de analoge teller stuurt de digitale meter het waterverbruik vanzelf door naar de watermaatschappij en kan hij zo veel gedetailleerder het verbruik opvolgen.

De Antwerpse watermaatschappij Water-link staat al het verst. Ze had vorig jaar al bij 60.000 klanten een digitale watermeter en tegen 2022 moet de hele operatie rond zijn. De kleinere West-Vlaamse waterbedrijven AGSO (Knokke-Heist) en IWVA (regio Veurne) zijn ook bezig met de overstap. Ook bij Farys (Gent-Brugge), Pidpa (provincie Antwerpen) en De Watergroep (West- en Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Limburg) lopen proefprojecten.

‘De digitale watermeters worden de komende jaren volop ingevoerd en bieden heel veel mogelijkheden’, zegt Carl Heyrman, directeur van AquaFlanders, de federatie van Vlaamse waterbedrijven. ‘Een groep bedrijven zit in de pilootfase en gaat vanaf volgend jaar volop uitrollen.’

Het klopt niet dat mensen 25.000 tot 40.000 euro voor een zwembad kunnen betalen, maar 100 à 200 euro te veel vinden om het ook te vullen.
Korneel Rabaey
professor waterbeheer UGent

De verwachting is dat tegen 2030 elk huis in Vlaanderen uitgerust is met een digitale watermeter. De watermaatschappijen wijzen op meerdere voordelen. Mensen hoeven hun waterverbruik niet meer zelf door te sturen en er hoeft niemand meer langs te komen om de meterstanden te controleren. Dankzij de doorgestuurde verbruiksgegevens krijgen de watermaatschappijen een zeer fijnmazig zicht van waar hoeveel verbruikt wordt. Ze kunnen hun waterproductie daarop afstemmen en het kan helpen lekken te detecteren. Mensen kunnen hun verbruik ook via een app opvolgen, waardoor ze aangemoedigd worden zuinig te zijn. Ze krijgen bijvoorbeeld een melding als een kraan uren is blijven openstaan, of als ergens in huis een lek zit.

Duurder bij droogte

De komst van de digitale meter laat toe dat de Vlaamse waterfactuur de komende jaren radicaal verandert. Doordat het verbruik van uur tot uur wordt gemonitord kunnen er ook flexibele watertarieven komen die mensen op specifieke momenten aanmoedigen minder kraanwater te verbruiken. In tijden van droogte, zoals nu, kan met de digitale meter een extra straftarief worden aangerekend voor wie bovengemiddeld veel water verbruikt. Hogere tarieven tijdens piekuren kunnen ook maken dat het verbruik beter gespreid wordt door de dag. Op warme dagen kunnen mensen zo aangespoord worden niet allemaal tegelijk hun zwembad te vullen. Anders kan het net overbelast raken, zoals in Overijse, waar vorige week geen water meer uit de kraan kwam.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en de  betrokkenen de opdracht gegeven verschillende tariefvoorstellen uit te werken. Het eerste overleg daarover is begonnen met de bedoeling excessief watergebruik financieel minder aantrekkelijk te maken. ‘Het is prima dat mensen hun zwembad vullen, maar daar mag een consequentie tegenover staan’, zegt Korneel Rabaey, professor waterbeheer aan de UGent. ‘Het klopt niet dat mensen 25.000 tot 40.000 euro voor een zwembad kunnen betalen, maar 100 à 200 euro te veel vinden om het ook te vullen. Het moet in proportie blijven.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud