Sluiting Doel kost GDF Suez 100 miljoen euro

Gérard Mestrallet, CEO van GDF Suez

De Franse energiegroep GDF Suez meldt dat de sluiting van de kerncentrale in Doel een negatieve impact van 100 miljoen euro zal hebben op zijn resultaten. Dit pas na 2015. GDF Suez lichtte dat cijfer voor het eerst toe.

De energiegroep kwam deze morgen met zijn resultaten voor het eerste halfjaar naar buiten. Die zijn sterk en GDF Suez bevestigt dan ook zijn vooruitzichten voor het hele jaar.

Gérard Mestrallet, de PDG van GDF Suez, windt er geen doekjes om in het persbericht dat deze morgen werd uitgestuurd: 'GDF Suez boekt sterke resultaten, ondanks de crisis, die aantonen dat de energiegroep voldoende is gewapend tegen een economische terugval.'

De ebitda kwam op 9,2 miljard euro, of 4,2 procent meer. De ebitda is de bedrijfswinst voor afboekingen en afschrijvingen, de belangrijkste winstbarometer voor een nutgroep. De omzet stond op 50,5 miljard euro, of bijna 11 procent meer. Dat is in de lijn met wat analisten hadden verwacht.

Opvallend is wel dat de nettowinst met 15 procent slonk tot 2,3 miljard euro, maar GDF Suez schrijft dit toe aan uitzonderlijke meerwaarden in het eerste halfjaar van 2011, die het resultaat toen hadden opgekrikt. Die uitzonderlijke meerwaren waren destijds goed voor 595 miljoen euro.

GDF Suez blijft voor dit jaar bij zijn positieve vooruitzichten. De Franse energiegroep gaat uit van een een recurrent nettoresultaat tussen 3,7 en 4,2 miljard euro in 2012. Dat resultaat kwam in het eerste semester op 2,5 miljard euro, of 6 procent hoger dan een jaar terug. GDF Suez is met andere woorden al meer dan halverwege om hier zijn doelstelling voor het hele jaar te bereiken.

GDF Suez geeft geen afzonderlijke cijfers voor België maar, maar meldt alleen dat de ebitda in Europa positief werd beïnvloed door de hogere tarieven die de energiegroep kon aanrekenen aan de distributeur en transporteur van elektriciteit in België.

Kerncentrales

GDF Suez stelt 'acte te hebben genomen' van de sluiting van de kerncentrale in Doel. Voor het eerst geeft het aan dat de sluiting van die kerncentrale een impact van ongeveer 100 miljoen euro zal hebben, maar dit slechts na 2015. GDF Suez dringt er op aan dat de kerncentrale in Tihange wel wordt behouden. De kerncentrale daar vertegenwoordigt een investering van 600 miljoen euro, waar GDF Suez de helft voor zijn rekening van neemt. GDF Suez vraagt overigens expliciet om meer duideing van de Belgische regering over zijn plannen rond kernenergie. De energiegroep stelt dat ze alleen met een duidelijk en stabiel wettelijk kader de rendabiliteit van Tihange in kaart kan brengen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud