Advertentie
voorkennis

Small Oil

Darren Woods, de CEO van ExxonMobil. ©REUTERS

Big Oil is op Wall Street nederig klein geworden. En als het deze middag van activisten afhangt, mag ExxonMobil straks ook de 'Oil' uit zijn roepnaam schrappen.

Engine No.1 is zeven maanden oud en iets jonger dan doelwit ExxonMobil . De oliereus ontstond 110 jaar geleden uit de opsplitsing van Standard Oil. In Europa herinnert de letternaam 'Esso' aan dat verleden.

Op de jaarvergadering van ExxonMobil woensdagmiddag om half vijf nemen de opdonders van Engine No. 1 het op tegen Exxon-CEO Darren Woods.

Engine No. 1 is het idee van enkele veteranen uit de sector. Ze noemden hun fonds naar de oudste brandweerkazerne in San Francisco en hun ambitie is bedrijven tot meer urgentie rond de klimaatverandering aan te zetten. De wereld staat in brand, snappie? Wall Street snapt het: Exxon is in beurswaarde nog het nummer 21, na de betaalspecialist PayPal.

Engine No. 1 hoopt het management te verplichten vier bestuurders te benoemen die de klimaatverandering meer genegen zijn dan Woods. Zelf controleren ze 0,02 procent, maar hun actie heeft snel kritische massa gewonnen. Ze overtuigden de Californische pensioenreus CalPERS. Ook de 'professioneel stemadviseur' ISS raadt zijn klanten aan de motie van de opdonders te steunen en Exxon te verplichten sneller olie af te zweren.

Wall Street snapt het: Exxon is in beurswaarde nog het nummer 21, na de betaalspecialist PayPal.

Of Woods Engine No. 1 kan afblokken, hangt mogelijk meer van de kleine belegger af. Retailbeleggers controleren naar schatting bijna de helft van de stukken en zijn gecharmeerd door het dividendrendement van 6 procent. Never mind dat Exxon zich intussen voor 60 miljard in de schulden moest steken om die jaarlijkse dividendstroom van 15 miljard te blijven financieren.

Voor Woods is er hoop zolang er frivoliteiten zijn als de supermaanvlucht die Qantas woensdag organiseert. De Australische luchtvaartmaatschappij slurpt met een volboekte Dreamliner een paar ton kerosine om rondjes te draaien over de zuidelijke oceaan en inzittenden van de supermaan te laten genieten.

Meer eco-friendly is het literatuurfestival in het prachtige Welshe boekendorp Hay-on-Wye. Warm aanbevolen en in uw zetel gratis online te volgen: Helena Attlee over 'Lev's Violin' en Catherine Menon over 'Fragile Monsters'. Tip voor Darren Woods: sessie 20 met de Oxford-econoom Dieter Helm over 'Net Zero'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud