Snellere sluiting kerncentrales kan tot miljoenenclaims leiden

Het Grondwettelijk Hof eist dat er tegen eind 2022 een milieueffectenrapport is of Doel 1 en 2 moeten dicht. ©REUTERS

Als de kerncentrales Doel 1 en 2 vroeger dan voorzien dicht moeten, kan de uitbater Engie Electrabel schadevergoedingen eisen van de Belgische staat. De belastingbetaler moet daar dan voor opdraaien.

Het Grondwettelijk Hof oordeelde donderdag dat de levensduurverlenging van de kerncentrales Doel 1 en Doel 2 niet correct is verlopen. Als tegen eind 2022 niet alsnog het nodige milieueffectenrapport wordt opgemaakt en een nieuwe wet wordt goedgekeurd, moeten beide centrales al eind 2022 dicht in plaats van in 2025. Dat kan ertoe leiden dat de Belgische staat schadevergoedingen moet betalen aan uitbater Engie Electrabel.

Toen de regering-Michel in 2015 Engie de toestemming gaf om Doel 1 en 2 tien jaar langer open te houden, stelden de twee een overeenkomst op. Daarin staan clausules over mogelijke schadevergoedingen.

‘Ook als Doel 1 en 2 door een gerechtelijke uitspraak vroegtijdig worden stilgelegd, zal de federale overheid de directe schade die de exploitant erdoor lijdt, moeten vergoeden’, zei minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) daar toen over in het parlement.

700 miljoen aan investeringen

Electrabel investeerde 700 miljoen euro in vernieuwingswerken om Doel 1 en 2 tot 2025 open te mogen houden. Die werkzaamheden zijn bijna klaar, maar als de centrales vroeger sluiten, zullen ze niet opbrengen wat Engie hoopte. Engie kan de verloren inkomsten dan terugeisen.

Je moet je beleid vorm geven via degelijke wetten en niet in bilaterale akkoorden tussen één speler en de overheid.
Tinne Van der Straeten
Kamerlid Groen

De kwestie legt volgens Groen-Kamerlid Tinne Van der Straeten een fundamentele ziekte bloot in het Belgische energiebeleid. ‘Je moet je beleid vormgeven via degelijke wetten en niet in bilaterale akkoorden tussen één speler en de overheid.'

Gevraagd naar eventuele schadeclaims wilde een woordvoerder van Engie donderdag niet vooruitlopen op de zaken. Engie rekent erop dat tegen eind 2022 het milieueffectenrapport en de nieuwe wet rond raken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud