Advertentie

Spaanse Repsol doet grote overname in Canada

Een boorplatform in de Noordzee ©VIA BLOOMBERG NEWS

Repsol, de grootste Spaanse petroleummaatschappij, maakt van de lage olieprijs gebruik om de Canadese groep Talisman Energy in te lijven. Repsol legt in totaal 13 miljard dollar (10,4 miljard euro) op tafel en ziet zijn olieproductie met drie kwart stijgen.

Van het overnamebedrag wordt 8,3 miljard dollar besteed om alle aandelen van Talisman te verwerven en 4,7 miljard om de schulden van het bedrijf over te nemen. Talisman is de vijfde grootste onafhankelijke olieproducent van Canada. Per aandeel biedt Repsol 8 dollar in contanten. Die overnameprijs houdt een premie van 56 procent in bovenop de slotkoers van maandag.

Met deze deal zal Repsol zijn olieproductie met 76 procent kunnen opdrijven tot 680.000 vaten per dag en stijgen de reserves met 55 procent. De Spaanse groep is op het overnamepad sinds ze in 2012 haar Argentijnse activiteiten kwijtspeelde door een nationalisering. In zijn strategisch plan 2016 maakte Repsol duidelijk sterk in te zetten op exploratie en productie. Meer dan drie kwart van de investeringen dient om olie te ontdekken en boven te halen.

Door de steile val van de olieprijs sinds de zomer zijn activa in de petroleumsector in waarde gedaald. Repsol speelt daar nu op in en kiest niet toevallig voor Noord-Amerika, politiek en qua regelgeving een stabiele regio. De tien groeiprojecten van de groep situeren zich grotendeels in meer volatiele landen als Brazilië, Venezuela, Bolivië en Algerije.

De twee kerngebieden waar Talisman Energy olie en gas produceert, zijn enerzijds Amerika (Noord-Amerika en Colombia) en anderzijds de regio Azië/Stille Oceaan (Vietnam, Maleisië, Indonesië, Papoea-Nieuw-Guinea).

Verwacht wordt dat de transactie, die de steun krijgt van de raden van bestuur van Repsol en Talisman, in het tweede kwartaal van 2015 wordt afgerond.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud