Advertentie

Staking dreigt bij Electrabel en GDF Suez

Staking dreigt bij Electrabel. ©BELGA

Vanaf 6 november is er een staking mogelijk bij GDF Suez en Electrabel. De bonden verzetten zich tegen een 'filialisering' bij de energiebedrijven, waarbij de werknemers dreigen in een ander paritair comité - met mogelijk lagere loon- en arbeidsvoorwaarden - terecht te komen.

Donderdag stond er een verzoeningspoging tussen de bonden en de directie van GDF Suez en Electrabel op de agenda. Dat bracht niet de verhoopte oplossing, waarna de bonden in gemeenschappelijk front een stakingsaanzegging indienden. Die loopt op 5 november af, waardoor vanaf 6 november - de dag van de nationale betoging tegen Michel I - acties mogelijk zijn. De aanzegging loopt over alle onderdelen van beide groepen. Ook de centrales van Tihange als Doel zijn betrokken. 

De kern van de discussie gaat over een mogelijke 'filialisering'. Electrabel wil voor enkele ondersteunende diensten - zoals onder meer de IT-dienst, de HR en het gebouwenbeheer - aparte ondernemingen oprichten. De IT-dienst zou een soort van bijkantoor worden bij het Franse GDF Suez IT. Andere diensten komen terecht in een nieuw op te richten coöperatieve. In totaal zijn meer dan 500 werknemers bij de operatie betrokken. 

De bonden vrezen dat bij die filialisering de werknemers terechtkomen in een ander paritair comité, dat hen zou confronteren met lagere loon- en arbeidsvoorwaarden. Ze zouden immers niet langer deel uitmaken van ondersteunende diensten voor energiebedrijven, maar wel van 'algemeen ondersteunende diensten'. 'Dit is woordbreuk', klinkt het bij federaal secretaris Jan Van Wijngaerden van energievakbonden Gazelco. De bonden blijven wel openstaan voor overleg. 

Gevolgen?

De staking zal geen gevolgen hebben voor de mensen thuis, zegt Van Wijngaerden. 'De betrokken werknemers werken immers allen voor ondersteunende diensten, niet op operationele diensten.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud