Start-up maakt warmte met zonnespiegels

Het zonnespiegelpark op de terreinen van het logistieke bedrijf ADPO. ©BELGA

Het Limburgse energiebedrijf Azteq heeft in de haven van Antwerpen een installatie in gebruik genomen om groene warmte te produceren met zonnespiegels. Een unicum in ons land.

Het zonnespiegelpark staat op de terreinen van het logistieke bedrijf ADPO. Dat zal de warmte en de stoom gebruiken om tanks en containers te reinigen en op temperatuur te houden.

x3
Zonnespiegels
Zonnespiegels leveren per vierkante meter drie keer meer energie op dan zonnepanelen.

Het park heeft een spiegeloppervlakte van 1.100 vierkante meter en zal jaarlijks 500 megawattuur gasverbruik vervangen. De zonnespiegels zijn elk 5 meter lang en opgesteld in lijnen van 120.

Primeur

De gebogen spiegels zijn zo ontworpen dat ze mee bewegen met de zon en het zonlicht concentreren op een centraal gelegen buis met vloeistof in. Die wordt verhit waarna de warmte via een warmtewisselaar wordt omgezet in stoom. Het is de eerste keer dat de technologie in ons land ingezet wordt. 

Volgens Azteq levert de CST-installatie (Concentrated Solar Thermal Energy) per vierkante meter drie keer meer energie op dan zonnepanelen. 

Het proefproject maakt deel uit van een drieluik. In Oostende en Genk komen gelijkaardige installaties. Die kosten samen 1,4 miljoen euro, waarvan 0,8 miljoen gefinancierd wordt door de Vlaamse regering. 'Naast Vlaanderen staan ook projecten in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Spanje op stapel', zegt de CEO van Azteq. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud