Steun voor windturbines zakt met 15 procent

Het windpark van Storm in Wielsbeke

'We willen komaf maken met de oversubsidiëring', zegt Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD). Windmolens die volgend jaar gebouwd worden, zullen 15 procent minder groenestroomcertificaten krijgen dan dit jaar.

Annemie Turtelboom opende donderdagochtend het park van drie windturbines van projectontwikkelaar Storm in Wielsbeke. De Vlaamse minister van Energie kondigde er ook aan dat de steun voor nieuwe windparken volgend jaar zakt.

Het twintigtal windturbines dat dit jaar werd geïnstalleerd, krijgt groenestroomcertificaten ter waarde van 74 euro voor elke 1.000 kilowattuur stroom die ze produceren. Vanaf 1 januari zakt die steun tot naar 63 euro. Dat is een daling met 15 procent.

Jan Caerts (links), de oprichter van Storm, en Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom ©RV

'We willen komaf maken met de oversubsidiëring. Het rendement stijgt, de ondersteuning neemt dus ook af', zegt Turtelboom. Met de nieuwe ondersteuning zouden windparkontwikkelaars nog steeds een rendement van 8 procent halen.

De steun aan groene energie kan nog veranderen. 'In de toekomst willen we het ondersteuningsmechanisme kostenefficiënter, transparanter en minder complex maken', blikt Turtelboom vooruit.

300 windturbines

Met de drie windturbines van Storm erbij staan er in Vlaanderen al bijna 300 windmolens. 'Eind vorig jaar zaten we aan 252 windmolens, goed voor 480 megawatt. Dit jaar zouden er 44 turbines, goed voor 93 megawatt bijkomen', zegt Alice De Tollenaere van de Vlaamse WindEnergie Associatie.

250
Tegen 2020 moeten er 250 windturbines bijkomen in Vlaanderen

Turtelboom heeft als ambitie dat er tegen 2020 250 windturbines extra draaien in Vlaanderen. Om dat mogelijk te maken is niet enkel steun nodig, het verkrijgen van vergunningen moet ook vlotter kunnen, vindt Turtelboom. Een cruciale stap is het creëren van een draagvlak bij de lokale bevolking, onder meer door door via coöperatieve vennootschappen te participeren in de projecten.

Dat gebeurde ook bij het windpark van Storm in Wielsbeke. Daar participeerden 363 inwoners van Wielsbeke en de buurgemeenten in een coöperatie die ook een aantrekkelijke groenestroomtarief aanbiedt.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud