Strategische stroomreserve gaat van start

©Bloomberg

Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH) zet het licht op groen voor de aanleg van een strategische reserve van elektriciteitsproductie. Hij mikt op een een park van reservecentrales van 800 megawatt.

De hoogspanningsnetbeheerder Elia krijgt van Wathelet de opdracht een strategische reserve aan te leggen om de stroombevoorrading te garanderen. In een koninklijk besluit wil Wathelet tegen de komende winter 800 megawatt achter de hand hebben om op kritieke momenten in te zetten. Dat komt neer op twee grote gascentrales of bijna één kernreactor.

Met de strategische reserve countert Wathelet de afbouw van de klassieke elektriciteitsproductie in ons land. Grote stroomproducenten als Electrabel, EDF Luminus en E.ON hebben de sluiting aangekondigd van gasgestookte centrales omdat ze niet meer rendabel zijn. Maar die centrales zorgden net voor de bevoorradingszekerheid in de winter. De producenten zullen de met sluiting bedreigde centrale drie jaar moeten aanbieden aan de strategische reserve. Ze krijgen daar een vergoeding voor. De strategische reserve van 800 megawatt werd echter berekend vóór bekend raakte dat Electrabel zijn kernreactoren Doel 3 en Tihange 2, samen goed voor 2.000 megawatt, stillegde. Als die ook in de winter stil liggen, zijn wellicht nog extra maatregelen nodig.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud