netto

Stroom- en gasprijzen stijgen met 270 tot 400 euro per jaar

©ANP

Het dreigende stroomtekort deze winter maakt energie fors duurder. Een gezin betaalt dit jaar voor elektriciteit al snel 100 euro meer en ook de gasprijzen gaan fors de hoogte in.

De onzekerheid over de Belgische elektriciteitsbevoorrading drijft de prijzen omhoog. Energieleveranciers rekenen die prijsstijgingen door aan de consument, blijkt uit een rondvraag van onze redactie.

Wie een variabel elektriciteitstarief betaalt, krijgt de stijgende energieprijzen sowieso doorgerekend. Twee derde van de Belgische gezinnen werkt echter met een elektriciteitscontract tegen een vast tarief. Zolang het contract loopt, zijn ze ingedekt tegen prijsschommelingen. Maar als ze een nieuw contract moeten afsluiten, dan is dat bij EDF Luminus nu gemiddeld 106 euro duurder dan een jaar geleden. Bij Eneco betaal je dit jaar 110 euro meer en 117 euro als je een elektriciteitsmeter hebt met dag- en nachttarief. 

‘In alle gevallen proberen wij, net als alle leveranciers, de prijs voor onze klanten zo laag mogelijk te houden’, zegt Pierre Pignolet, de CEO van Essent. ‘Maar nu de prijzen op de groothandelsmarkt stijgen door de onzekerheid omtrent de bevoorrading, zal zich dat ook vertalen in hogere prijzen voor de consument.’ 

Bij de leverancier Mega werd het voor een gezin met een doorsneeverbruik van 3.500 kWh elektriciteit dit jaar 125 euro duurder om een contract af te sluiten aan een vast tarief. Bij Lampiris is dat nu 120 euro duurder dan een jaar geleden

Ook gas wordt duurder

Nu de prijzen op de groothandelsmarkt stijgen door de onzekerheid omtrent de bevoorrading, zal zich dat ook vertalen in hogere prijzen voor de consument.
Pierre Pignolet
CEO Essent

Net als elektriciteit wordt ook gas duurder. Op de energiebeurs Endex werd een megawattuur aardgas vorige week verhandeld voor 29,76 euro. Dat is 65 procent meer dan een jaar geleden en de groothandelsprijzen flirten met het hoogste peil in een decennium. 

De leveranciers rekenen die stijging ook door aan de consument. Een doorsnee gezin dat op gas verwarmt en bij Eneco een nieuw contract afsluit met vast tarief betaalt 161 euro meer dan een jaar geleden. Bij Mega bedraagt de prijsstijging zelfs 259 euro op jaarbasis, bij EDF Luminus 228 euro, voor een standaardverbruik van 23.260 kWh.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud