Stroombeheerder Elia heeft wintervooruitblik bijna klaar

Elia legt momenteel de laatste hand aan zijn wintervooruitzichten. ©Netto - Mon Argent

De elektriciteitsnetbeheerder Elia maakt eind deze maand zijn vooruitzichten voor de winterperiode bekend. Het is uitkijken naar de mogelijke impact van de sluiting van de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2.

Elia maakt samen met de andere Europese netbeheerders en de Europese koepelorganisatie Entso-E voor elke zomer en winter een analyse van de verwachte vraag en aanbod op de elektriciteitsmarkt. Dit jaar is het extra uitkijken naar de wintervooruitzichten. De onbeschikbaarheid van de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 - in beide reactoren werden scheurtjes in het reactorvat vastgesteld - zou immers kunnen leiden tot tijdelijke aanbodtekorten.

Elia zegt in zijn kwartaalupdate dat de details 'eind november' worden gepubliceerd. Maar de netbeheerder wacht daar niet op om al voorbereidende maatregelen te nemen. Elia verklaarde eerder dat het voldoende productie achter de hand heeft om ons land van stroom te voorzien, maar op piekmomenten zal er wel stroom uit het buitenland moeten worden gekocht.

Elia zegt dat het geen concrete winstvoorspellingen voor 2012 kan doen, omdat het daarvoor wacht op enkele cijfers die pas eind dit jaar bekend zullen zijn, zoals het inflatiecijfer. Maar de 'zeer goede resultaten in Duitsland' laten wel toe om de financiêle vooruitzichten te bevestigen, klinkt het. De sterke Duitse resultaten compenseren de mindere resultaten in België.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud