Stroomfiles in Nederland door stormloop op zonnepanelen

Zonnepanelen op het dak van een kippenfokker in het Nederlandse Wierden. ©BELGA

In Nederland is het enthousiasme om zonnepanelen te plaatsen in sommige regio's zo groot dat het stroomnet al die extra elektriciteit niet aankan.

Het Nederlandse stroomnet kraakt onder het succes van zonnepanelen. Er is sprake van filevorming om op het stroomnet te mogen, schrijft de krant De Telegraaf.

In delen van Groningen, Drenthe en Overijssel moeten netbeheerders Enexis en Tennet nieuwe grootschalige projecten weigeren. In die gebieden wonen relatief weinig mensen en zijn er minder bedrijven, waardoor de stroomnetkabels er minder capaciteit hebben en niet voorzien zijn op de forse toename van lokale elektriciteitsproductie. 

Onder andere investeerders die zonnepanelenparken op weidegrond willen bouwen, blijven in de kou staan. Ook een lokale voetbalclub ondervindt de problemen aan den lijve. De subsidie om 246 zonnepanelen op het dak van de clubgebouwen te leggen was rond, maar toen kreeg het bestuur van de netbeheerder te horen dat 'alles op slot zat'. 

Het grote enthousiasme voor zonnepanelen is 'nu eenmaal de consequentie van het huidige subsidiebeleid', zegt woordvoerder Jeroen Brouwers van netbeheerder Tennet. 'Dat is mooi en in de meeste gevallen kán het ook allemaal, maar niet overal in hetzelfde gebied.' Uitbreiding van de netcapaciteit, om ruimte te maken voor zonnestroom, gaat jaren duren en miljarden euro's kosten.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect