Stroominvoer uit Nederland en Frankrijk op record

©BELGAIMAGE

De krappe stroombevoorrading wordt pas in november verwacht, maar nu al breekt de invoer van elektriciteit uit de buurlanden alle records.

Dinsdagochtend tussen 7 en 8 uur werd voor 4.850 megawatt aan stroom ingevoerd uit de buurlanden. Dat komt overeen met de productie van bijna 5 kernreactoren en is een nieuw record. Het verbruik piekte toen op 10.000 megawatt, wat betekent dat bijna de helft van het verbruik uit de buurlanden Frankrijk en Nederland kwam.

Met die bijna 5.000 megawatt aan invoer zitten we nu al in de buurt van de maximale importmogelijkheden. Die is door Elia voor de komende winter begroot op 5.500 megawatt, schrijft De Standaard.

Kernreactoren

Het importrecord valt samen met het stilliggen van heel wat kernreactoren. Er werd voor iets minder dan 2.000 megawatt aan nucleaire energie geproduceerd, een derde van wat de kerncentrales normaal kunnen leveren. 

Ook de bijdrage van windenergie was gisteren minimaal door het gebrek aan wind. Daarnaast was er een redelijk hoog stroomverbruik door het koude weer.

Dat er zoveel werd geïmporteerd betekent niet per se dat die import broodnodig was. Soms gaat het om commerciële transacties: energieleveranciers die stroom uit buitenlandse centrales halen als die goedkoper is dan die uit Belgische centrales.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud