Stroomprijs piekt na uitvallen Tihange 2

Een technisch probleem heeft de reactor Tihange 2 voor onbepaalde tijd stilgelegd. ©Photo News

De kernreactor Tihange 2 is woensdagnamiddag onverwacht stilgelegd. De combinatie met minder wind en onderhoud in Coo stuwde de stroomprijs op de groothandelsmarkt naar recordhoogtes.

Het is niet duidelijk hoelang Tihange 2 - goed voor een capaciteit van 1.008 MW - geen stroom zal leveren. De aanleiding is een technisch probleem in het niet-nucleaire gedeelte van de reactor. Een klep in een watertoevoerleiding ging bij een test automatisch dicht, waardoor de reactor zich automatisch uitschakelde.

Bovendien is er heel wat minder wind (1.000 MW) dan verwacht, zodat de windturbines minder stroom leveren. Samen met de plotse uitval van Tihange 2 leidde dat woensdagmiddag tot een plotse piek van de stroomprijzen op de groothandelsmarkt. Het gaat om de zogenaamde onevenwichtsprijzen. Die worden aangerekend om het gat tussen productie en verbruik dicht te fietsen.

Die onevenwichtsprijzen piekten naar 3.200 euro/MWh, bevestigt de hoogspanningsbeheerder Elia. Het gaat om een record. De onevenwichtsprijzen gelden voor korte tijd. Een effect op de stroomfactuur voor de gezinnen is er niet meteen. Volgens Elia zijn er geen bevoorradingsproblemen.

De piek toont nog maar eens dat een modernisering van ons energiesysteem hoogst noodzakelijk is.
Tinne Van der Straeten
Minister van Energie

Ook de spaarbekkencentrale (meer dan 1.000 MW) van Coo ligt stil voor een gepland onderhoud. Coo werkt als een gigantische batterij die binnen enkele minuten kan worden opgestart en zo bij problemen op het net - zoals de onverwachte uitval van een kerncentrale - elektriciteit kan leveren.

De piekende onevenwichtsprijs toont nog maar eens dat een modernisering van ons energiesysteem 'hoogst noodzakelijk' is, reageert minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). 'Eerder moesten ook windmolens worden stilgelegd terwijl het waait wegens negatieve prijzen. De regering zit in de laatste rechte lijn voor de goedkeuring van het investeringsmechanisme CRM. Dat komt duidelijk geen dag te laat. Het zal leiden tot meer flexibiliteit en zo hevige prijsschokken vermijden. CRM garandeert de doorgroei van hernieuwbare energie en beveiligt onze bevoorrading.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud