Advertentie
Advertentie

Stroomprijs verviervoudigd sinds dinsdag

©Photo News

De elektriciteitsprijs op de Belgische stroombeurs Belpex springt fors hoger. Door onderhoudsbeurten bij centrales is er nu minder productie beschikbaar.

De prijs die energiebedrijven en traders betalen voor een standaardhoeveelheid elektriciteit is vandaag opgelopen tot 123 euro. Dat is een veelvoud van de prijs die normaal betaald wordt deze tijd van het jaar. Dinsdag bijvoorbeeld werd nog slechts 48 euro neergeteld voor een pakket van 1.000 kilowattuur stroom op Belpex.

De prijs die vandaag werd behaald voor elektriciteit die vrijdag wordt geleverd, ligt nóg hoger. Daar wordt 208 euro per 1.000 kilowattuur voor betaald.

De elektriciteitsprijs op Belpex ©Belpex

Opmerkelijk is dat op vrijdag overdag continu grote hoeveelheden stroom uit Frankrijk worden ingevoerd. Uit Nederland wordt er bijna niets ingevoerd, terwijl er bij onze Noorderburen toch heel wat overcapaciteit aan elektriciteit is.

De prijspieken op Belpex zijn niet meteen iets om zorgen over te maken. De bevoorrading is gegarandeerd, maar energiebedrijven hebben wel wat meer op tafel moeten leggen om zeker te zijn dat ze voldoende stroom hebben om aan de behoefte van hun klanten te voldoen.

De hoge prijzen zijn wellicht het gevolg van krapte op de productiemarkt omdat iedereen zich voorbereidt op de winter. Heel wat centrales en hoogspanningsinfrastructuur krijgen nu onderhoudsbeurten om te zorgen dat ze in de wintermaanden beschikbaar zijn.

Tegelijk is het al enkele dagen erg koud, waardoor het elektriciteitsverbruik hoger ligt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud