Advertentie
Advertentie

Tanende Russische gasexport duwt Gazprom voor het eerst in 24 jaar in rode cijfers

©REUTERS

Het Russische staatsbedrijf dat het monopolie bezit op de export van pijpleidingengas ziet de inkomsten zwaar terugvallen door dalende prijzen en lagere volumes naar Europa.

Toen Rusland in 2021, lang voor de invasie in Oekraïne, de gaskraan naar Europa al heimelijk wat dichtdraaide, had dat nog positieve gevolgen voor de gasgigant Gazprom. De gasprijzen in Europa stegen dat jaar fors en de energiecrisis deed de kassa rinkelen bij het bedrijf dat het monopolie heeft op de levering van pijpleidingengas uit Russische bronnen. In de eerste helft van 2022 haalde Gazprom nog een recordwinst van omgerekend 41,6 miljard euro.

Iets na de Russische inval in Oekraïne veranderde het plaatje. De export van gas naar Europese klanten daalde fors. Door de sabotage van Nord Stream, de pijpleidingen die van Rusland rechtstreeks naar Duitsland gaan, is een terugkeer naar veel hogere volumes ook uitgesloten. Tegelijk daalden ook de prijzen omdat Europese gezinnen en bedrijven energie bespaarden en het continent erin slaagde om veel aardgas per schip (lng) aan te trekken.

Advertentie

Dat leidde ertoe dat Gazprom Group vorig jaar een verlies van 629 miljard roebel (omgerekend 6,4 miljard euro) leed. Het jaar voordien was er nog een winst van 1.230 miljard roebel (12,5 miljard euro) bij het staatsbedrijf, dat ook enkele olievelden en elektriciteitsactiviteiten bezit.

Het verlies bij Gazprom, het eerste jaarverlies in 24 jaar, is een tegenvaller voor het Kremlin, want de overheid is de grootste aandeelhouder van het bedrijf. Het bedrijf hoopt dit jaar op beterschap door export naar China via de nieuwe Power of Siberia-pijplijn.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.