Tecteo lijft gros Electrawinds in

Oprichter Luc Desender ©BELGA

De Luikse intercommunale Tecteo mag het overgrote deel van het Oostendse groenestroombedrijf Electrawinds overnemen. De Oostendse handelsrechtbank heeft daarvoor het licht op groen gezet.

De rechtbank van koophandel van Oostende heeft het reddingsplan van het noodlijdende Electrawinds dinsdag gehomologeerd. De rechtbank zag geen graten in de voorkeursbehandeling voor de coöperatie Groenkracht als schuldeiser.

Eerder hadden ook de schuldeisers van het bedrijf zich positief uitgesproken over het reddingsplan. Bijna alle schuldeisers van de Belgische spilvennootschap Electrawinds stemden voor.

In het plan worden bijna alle windenergieactiviteiten van het bedrijf voor een symbolische euro overgedragen aan Tecteo. Die Luikse intercommunale neemt daarbij ook voor ruim 100 miljoen euro schulden en een dertigtal personeelsleden van het hoofdkantoor over.

De winddivisie van Electrawinds wordt omgedoopt tot Elicio en blijft gehuisvest in het Oostendse hoofdkantoor.

Desender

De resterende activiteiten van Electrawinds, enkele biomassacentrales, de biodieselfabriek in Nederland en enkele windprojecten in Oost-Europa en Afrika, blijven bij het bedrijf. Dat fors afgeslankte Electrawinds zal nog 3,3 miljoen euro schulden en een tiental personeelsleden van het hoofdkantoor overhouden. Bij de biomassacentrales zelf werken nog vele tientallen personen.

Dat mini-Electrawinds, met een overkoepelende holding in Luxemburg en een beursnotering in Duitsland, blijft onder de controle van Winpar, de vennootschap van oprichter Luc Desender en zijn financiers.

Gimv

Tecteo kwam eind vorig jaar op de proppen als witte ridder voor Electrawinds. De door de PS gedomineerde intercommunale is actief in telecom (Voo), energiedistributie (Resa) en media (kranten L'Avenir) en zet met de windmolens van Electrawinds een grote stap in groene energie.

Tecteo, dat dicht bij het Electrawinds-management staat, nam de voorbije weken de schuldvorderingen van Electrawinds-investeerders als Gimv en PMV over en sloot een cruciale deal met de coöperatie Groenkracht. Daardoor had Tecteo de beste troeven om de beste stukken van Electrawinds uit het zinkende schip te redden.

De schuldeisers zijn een groot deel van hun geld kwijt. De 100 miljoen euro schulden die Tecteo overneemt, worden immers voor een beperkt deel vergoed. Gimv en co kregen onmiddellijk 29 procent van de uitstaande achtergestelde schuld. De meeste gewone schuldeisers krijgen 38 procent van het uitstaande bedrag.

De coöperatie Groenkracht, met 4.000 coöperanten, recupereert ruim 86 procent van de 18,3 miljoen euro schuldvorderingen op Electrawinds.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud