Tepco duikt 7,5 miljard euro in het rood

Een Tepco-werknemer voor de thermische centrale in Kawasaki (Foto Bloomberg)

Tokyo Electric Power, beter bekend als Tepco, heeft het boekjaar 2011/2012 afgesloten met een verlies van bijna 7,5 miljard euro. De oorzaak is niet ver te zoeken: de kernramp in Fukushima. Ook voor het lopende boekjaar verwacht Tepco nog fors verlies.

Na een verlies van 781,6 miljard yen in het eind maart afgesloten boekjaar, raamt Tepco het verlies voor 2012/2013 op 100 miljard yen (bijna 1 miljard euro).

Op 9 mei stemde de Japanse regering ermee in 1.000 miljard yen in Tepco te pompen, in ruil voor meer dan 50 procent van de stemgerechtigde aandelen. Daarmee werd de onderneming feitelijk genationaliseerd.

De regering heeft het businessplan van Tepco goedgekeurd. Dat voorziet over twee jaar opnieuw winst. Het bedrijf koppelt daar wel twee voorwaarden aan: de elektriciteitsprijzen moeten worden opgetrokken en de kerncentrale van Kashiwazaki Kariwa mag weer in gebruik worden gesteld. Momenteel draait in Japan geen enkele kerncentrale meer. Ze zijn allemaal stilgelegd voor veiligheidscontroles of periodiek onderhoud.

Tepco heeft de prijzen voor grote (industriële) gebruikers bij de contracthernieuwing in april al met 17 procent verhoogd en heeft nu een aanvraag ingediend om ook de tarieven voor gezinnen en kleine gebruikers vanaf juli met gemiddeld 10 procent op te trekken.

Het Japanse nutsbedrijf bezit 17 kerncentrales. Die liggen allemaal stil ten gevolge van de aardbeving van Niigata in 2007 en de kernramp van Fukushima, die veroorzaakt werd door de zware aardbeving en verwoestende tsunami van 11 maart 2011. De kernramp leidt tot immense kosten voor schadevergoedingen aan ruim anderhalf miljoen slachtoffers en de verdere ontmanteling van de centrale. Een proces dat nog jaren in beslag zal nemen.

Bovendien zijn er massale afschrijvingen van activa en moet Tepco al zijn thermische centrales op volle toeren laten draaien om Japan verder van stroom te voorzien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud