'Tepco schrapt meer dan 1.000 jobs'

Werknemers van Tepco in Fukushima (Foto: AFP). ©AFP

Bij de Japanse elektriciteitsproducent Tepco staan meer dan 1.000 banen op de tocht. Door het personeelsbestand af te slanken hoopt de uitbater van de omstreden kerncentrale van Fukushima meer financiële steun van de overheid te krijgen om de site van Fukushima op te kuisen.

Tepco is bezig met een reorganisatieplan om financiële steun te vinden voor het opruimen van de schade in Fukushima. De Japanse overheid heeft al toegezegd 47 miljard yen (ruim 347 miljoen euro) bij te dragen aan het verwerken van radioactief water.

Tepco krijgt de situatie op de nucleaire site maar niet onder controle. Sinds de kerncentrale in maart 2011 zwaar beschadigd raakte door een aardbeving en tsunami, moest de Japanse elektriciteitsproducent regelmatig lekken in de centrale opbiechten. Ook de afgelopen maanden bleven onrustwekkende berichten opduiken.

De autoriteiten overwegen ook om een deel van de kosten voor de ontmanteling van de centrale die twee jaar geleden het slachtoffer werd van een grote aardbeving en tsunami, voor hun rekening te nemen.

Ook Tepco's centrale van Kashiwazaki-Kariwa ligt al sinds 2011 stil door inspecties. Deze mag pas weer open als Tepco het vertrouwen van een lokale gouverneur heeft herwonnen.

Openheid van zaken

De gouverneur van de prefectuur Niigata beschuldigt Tepco van 'geïnstitutionaliseerd liegen'. Hij eist volledige openheid van zaken over de manier waarop het bedrijf heeft gehandeld na de nucleaire ramp bij de kerncentrale van Fukushima.

Volgens de bronnen van Reuters heeft Tepco aan banken vertelt dat het bedrijf weer winst kan gaan maken, als de reactoren in dit complex in het boekjaar 2014 weer kunnen worden opgestart.

Tepco hoopt nog voor het eind van dit jaar zo'n 500 miljard yen (3,7 miljard euro) aan leningen los te weken bij de banken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud