Advertentie

Tessenderlo zet plannen voor nieuwe gascentrale door

De chemiegroep Tessenderlo beschikt al over een energiecentrale in de gelijknamige Limburgse gemeente. ©BELGA

De bouw van nieuwe gascentrales is nodig om na de kernuitstap op windstille, sombere dagen het tekort aan hernieuwbare energie op te vangen.

De chemiegroep Tessenderlo zet door met haar plannen voor een nieuwe elektriciteitscentrale in de gelijknamige Limburgse gemeente. Het bedrijf heeft een vergunning aangevraagd voor een gascentrale van 900 megawatt, een ondergrondse hoogspanningskabel van 11,5 kilometer en een waterleiding van 5 kilometer. Dat schrijft het Belang van Limburg dinsdag.

De aanvraag is ingediend door Tessenderlo Development Services (TDS), de energietak van Group Tessenderlo en er loopt nu een openbaar onderzoek tot 7 augustus. TDS wil op het industrieterrein Schoonhees in Tessenderlo, vlak bij zijn bestaande STEG-centrale van 425 megawatt (MW) een nieuwe STEG-centrale bouwen van 900 MW.

500 miljoen
kostprijs nieuwe gascentrale
Met het project is meer dan 500 miljoen euro gemoeid, een bedrag waar niet alle minderheidsaandeelhouders van de chemiegroep happig op zijn.

Dat zou dan meteen een van de grootste gascentrales van het land worden. STEG staat voor Stoom en Gas Turbine, een techniek waarbij de elektriciteit met een gasturbine opgewekt wordt. Met het project is meer dan 500 miljoen euro gemoeid, een bedrag waar niet alle minderheidsaandeelhouders van de chemiegroep happig op zijn. Velen van hen hebben de jongste maanden met de voeten gestemd en verkocht.

De nieuwe gascentrale in Tessenderlo zal eind dit jaar meedingen naar de subsidies die de federale regering voorziet voor de kernuitstap tegen 2025. Van 2025 tot 2040 zullen gascentrales nog altijd nodig zijn om het tekort aan stroom op te vangen als er te weinig wind- en zonne-energie is.

De provincie Limburg blokte dit voorjaar de plannen voor een andere gascentrale, van het Duitse RWE, af. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) waarschuwde eerder al dat nieuwe gascentrales problematisch zijn, zeker in het licht van het recente Stikstofarrest. Het Vlaamse milieubeleid dreigt zo te clashen met het federale energiebeleid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud