Advertentie

Thenergo verkoopt WKK-installaties aan tuinders

Chris Beliën, ceo Thenergo. (foto Dominic Verhulst)

Het groene-energiebedrijf Thenergo verkocht in de tweede helft zijn participaties in een tiental warmtekrachtkoppelingscentrales bij tuinbouwbedrijven aan de partner-tuinder. Zo bouwt Thenergo zelf zijn schuld af.

Thenergo, dat al een tijd in geldnood is, gooide eind augustus 2011 zijn strategie om. Het groene-energiebedrijf onderhandelt met de partners-tuinders om zijn participaties in warmtekrachtkoppelingscentrales over te nemen.

Deze centrales, die Groeikracht-eenheden worden genoemd bij Thenergo, voorzien tuinbouwbedrijven van energie en warmte. Het is echter al lang moeilijk om ze rendabel te houden door de steeds slechtere verhouding tussen de prijzen van gas (waarmee ze gevoed worden) en elektriciteit (de output). De tuinders krijgen hierdoor zware facturen voorgeschoteld.

Een reeks Groeikracht-eenheden werd al overgedragen, en van eentje werden de boeken neergelegd. Thenergo heeft daardoor nu nog participaties in tien wkk-centrales in plaats van 22 een jaar geleden. Door de overdrachten daalt de geconsolideerde schuld van Thenergo en worden de garantstellingen in het kader van financieringsovereenkomsten verminderd - deze laatste belopen nu 1,7 miljoen euro tegen 3,3 miljoen euro op 30 juni 2011.

Daarnaast heeft Thenergo één centrale onder zijn activiteit MyPower, gericht op het leveren van elektriciteit en warmte aan industriële en dienstenbedrijven en openbare diensten. Deze produceerde volgens het energiebedrijf in het vierde kwartaal volgens verwachting.

Thenergo wil zich omvormen naar voornamelijk een leverancier van advies en beheerdiensten voor decentrale productie van energie. De aangekondigde investeringen hierin worden uitgevoerd via een aparte dochtervennootschap, Etrim NV. Bij het overdragen van Groeikracht-eenheden werd echter in sommige gevallen ook de dienstverlening voor het beheer beëindigd of verminderd.

De kaspositie op 31 december 2011 bedroeg 1,54 miljoen euro. De jaarresultaten worden gepubliceerd op 30 maart.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud