Advertentie
Advertentie

Tihange 3 nog twee weken dicht door onderhoud

De kerncentrale van Tihange. ©AFP

De heropstart van de kernreactor van Tihange 3 laat nog twee weken op zich wachten. Electrabel zegt dat het een onderhoud dat gepland was voor de herfst nu al zal uitvoeren.

Reactor 3 van de kerncentrale van Tihange, die donderdag stil kwam te liggen na een noodstop, zal pas op 28 augustus zal worden herstart. Donderdag klonk het dat de reactor al in de nacht van vrijdag op zaterdag weer zou draaien. Dat werd nadien aangepast naar zaterdagavond om 20 uur plaatsvinden.

'Dat de herstart wordt uitgesteld heeft niets te maken met het incident van gisteren', zegt woordvoerster Geetha Keyaert. Uitbater Electrabel beslist om een onderhoudsbeurt, die gepland was voor 13 tot 19 oktober te vervroegen. Die werken, voor de vervanging van een stoomaflaatklep, worden nu al uitgevoerd.

'We maken gebruik van de gelegenheid dat de centrale nu toch al stil ligt', verklaart Keyaert de plotse beslissing. 'Het is sowieso interessanter om het onderhoud nu uit te voeren dan in oktober. In de zomer ligt het verbruik veel lager'.

Noodstop

Reactor 3 van de kerncentrale van Tihange werd donderdagnacht stilgelegd. De noodstop als gevolg van een incident kwam er nadat de nucleaire waakhond FANC onlangs nog een proces-verbaal opstelde over verschillende incidenten op de nucleaire site in Hoei.

Bij het FANC wordt opgemerkt dat het incident van donderdag puur technisch was terwijl die van de laatste weken te wijten waren aan fouten van het personeel. Volgens het FANC is de noodstop niet uitzonderlijk en doet zo'n technisch incident zich gemiddeld één keer per jaar voor.

'Zoals op elke industriële site kan er een technisch incident zijn. Doen die zich vaak voor, dan treden we krachtdadig op. En het is belangrijk om de oorzaken te bepalen', zei woordvoerder Sébastien Berg.

Geschorst

Omdat er op korte tijd verschillende incidenten waren in Tihange, tikte de nucleaire waakhond Electrabel vorige week nog op de vingers. Vier werknemers werden geschorst en al het personeel werd verplicht een opleiding te volgen om de veiligheidscultuur te verbeteren.

'We willen hiermee Electrabel een krachtig signaal geven zodat men zich herpakt', stelde het FANC toen. Reactor 3 lag dit jaar tussen 24 maart en 12 mei stil vanwege een tienjaarlijks onderhoud. Momenteel is reactor 1 aan de beurt. Die ligt sinds 20 juni stil, en dat tot 1 september. Tihange 2 ligt net zoals Doel 3 sinds maart 2014 stil wegens de aanwezigheid van duizenden scheurtjes in de wanden van de reactorvaten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud