Tihange 3 weer aangesloten op elektriciteitsnet

Tihange is weer aangesloten op het net. ©BELGA

De kerncentrale Tihange 3 is sinds half vier vannacht weer op het elektriciteitsnet aangesloten. De grootste kerncentrale van het land lag sinds zondag stil na een brand in een hoogspanningspost.

Sinds 3.27 uur vannacht zijn er weer vier Belgische kerncentrales actief. Reactor Tihange 3 was sinds zondag buiten strijd door een brand in een hoogspanningscabine buiten op de site van de reactor. Daarbij werden delen van de stroomtransformator beschadigd, en door een kleine explosie raakten enkele nabijgelegen installaties zoals kabels, isolatoren en stroomonderbrekers beschadigd. 

Na de brand werd Tihange 3 meteen stilgelegd. Op zich ging het om een klein incident. Een interventie van noodploegen van Electrabel en stroomnetbeheerder Elia zorgden ervoor dat tegen maandagavond alle herstellingswerken al waren afgerond. Electrabel plande om Tihange 3 rond vijf uur dinsdagochtend aan te sluiten op het net. Uiteindelijk gebeurde dat nog anderhalf uur vroeger. Als alles voorts loopt zoals gepland zal de centrale op volledige capaciteit kunnen draaien tegen het einde van de dag, meldt de woordvoerder van de centrale Serge Dauby. 

De stroombevoorrading was op zondag en maandag nooit in gevaar, zo klonk eerder al bij netbeheerder Elia en minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR). Het verbruik is op zondag sowieso lager dan in de week. Maandag drukte de provinciale stakingsacties in West- en Oost-Vlaanderen dan weer het verbruik. Bovendien bleef het weer gisteren relatief zacht. Toch werd er enorm veel stroom uit het buitenland ingevoerd. In de nacht van zondag op maandag ging het zelfs om 3.768 megawatt, boven de door de Elia gehanteerde importlimiet van 3.500 megawatt. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud