Topman GE wil ‘dringend' activa verkopen om schulden af te betalen

©AFP

De aandeelhouders van het Amerikaanse energieconcern zagen hun aandeel maandag tot 10 procent tuimelen. CEO Larry Culp zegt dat er snel bezittingen moeten worden verkocht om de zware schuldenlast te verminderen.

Een miniversie van het Nyrstar-debacle, zo kan je de toestand bij GE omschrijven. Na enkele negatieve analistenrapporten verliest het aandeel snel terrein. Analisten vrezen dat het bedrijf niet in staat zal zijn aan zijn schuldverplichtingen te voldoen.

CEO Culp, die pas sinds 1 oktober in functie is, moet dus snel knopen doorhakken om het 126 jaar oude conglomeraat recht te houden.

‘We hebben geen hogere prioriteit dan het terugdringen van de schuldhefboom’, zei hij gisteren aan de zakenzender CNBC. ‘En we hebben ruime mogelijkheden om dat te doen via de verkoop van activa.’

Boekenonderzoek

GE publiceerde vorige maand een kwartaalverlies van 22,8 miljard dollar en verlaagde zijn dividend tot amper 4 cent. Tegelijk moest het opbiechten dat het het voorwerp uitmaakt van een boekenonderzoek door de federale autoriteiten.

Het grootste probleemkind van GE is de energieafdeling, waarop het 22 miljard dollar moest afschrijven omdat de toekomstige winsten nu veel lager worden ingeschat. De divisie boekte ook 631 miljoen dollar verlies.

Na de cijfers stelden steeds meer analisten de liquiditeitspositie van GE in vraag. Culp spreekt sussende taal en zegt dat de energieafdeling ‘dicht bij de bodem’ zit en dus klaar is om zich te herstellen.

Verzekering

De obligatiemarkt heeft er evenwel weinig vertrouwen in. De prijzen van credit default swaps, afgeleide instrumenten die een soort verzekering bieden tegen wanbetaling, gingen fors de hoogte in. Ook de GE-obligaties noteren ver beneden hun nominale waarde. Uit andere cijfers blijkt dat de shortposities op de GE-obligaties sterk zijn toegenomen, van 238 miljoen eind 2017 naar 958 miljoen dollar vandaag. Dat betekent dat beleggers sterker speculeren op een koersdaling. 

De onrust sloeg over naar de aandelenmarkt, waar verschillende analisten hun koersdoelen neerwaarts bijstelden. Bij JPMorgan ging het van 10 naar 6 dollar. Het aandeel verloor maandag 6,9 procent tot 7,99 dollar, maar daalde tijdens de handel tot 7,72 dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud